Videospeler inladen...

Premier Michel wil 3 tot 5 miljard ophalen via groene obligaties

Op de One Planet Summit, een initiatief van de Franse president Emmanuel Macron, heeft de Belgische premier Charles Michel aangekondigd dat hij vanaf volgend jaar zogenoemde groene obligaties gaat lanceren, waarmee hij bij banken, financiële instellingen en investeringsfondsen centen wil ophalen voor investeringen in een groene economie.

Michel zegt dat België pas het tweede Europese land is dat zulke groene obligaties lanceert en heeft het over een zeer sterk engagement . "Concreet is dit voor België een kans voor 5 miljard euro milieuvriendelijke investeringen."

Michel had het onder meer over mobiliteit: "Ik denk bijvoorbeeld aan de NMBS, en een beter aanbod voor de klanten." Maar evengoed denkt hij aan alternatieve vormen van energie en het ondersteunen van innoverende maatregelen. Kortom, het geld kan gebruikt worden om het Energiepact te financieren. In het kader van de alternatieve Parijse klimaattop, retweette Michel een bericht van Macron.

Projecten zullen aan zeer strenge selectiecriteria moeten voldoen

De "Green OLO", die in de lente van volgend jaar uitgegeven zal worden, moet de interesse wekken van institutionele investeerders, zoals banken, pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen.

De projecten die gefinancierd zullen worden, zullen aan zeer strikte selectiecriteria op het vlak van duurzaamheid en milieu moeten beantwoorden, verzekerde Michel, die ervan uitgaat dat de strijd tegen klimaatverandering technologische en financiële innovatie vereist.

We hebben dit project maandenlang intensief voorbereid

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt

"We hebben dit project gedurende verschillende maanden intensief voorbereid, samen met het Federaal Agentschap van de Schuld en hun adviseurs", zo voegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) toe. Hij wijst erop dat er ook in de daaropvolgende jaren nog uitgiftes zullen volgen. De eerste uitgifte zal reeds lopende federale uitgaven financieren, met de capaciteit om de volgende jaren tot 10 miljard euro additionele financiering te komen.

Op de top in Parijs onderstreepte de Franse president Emmanuel Macron de urgentie van de strijd tegen klimaatverandering. "We zijn de strijd aan het verliezen", aldus het staatshoofd. Michel deelt die vaststelling. "Twee jaar na het akkoord van Parijs gaat het nog steeds niet snel genoeg", erkende de eerste minister.

Twee jaar na Parijs gaat het nog steeds niet snel genoeg

Premier Michel

Meest gelezen