Videospeler inladen...

Roy Moore, controversiëler dan Donald Trump, wil "Amerika terug naar God leiden"

Vannacht wordt in de Amerikaanse staat Alabama een nieuwe senator gekozen. Voor de Republikeinen is de moderne "kruisvaarder" Roy Moore kandidaat, maar de beschuldigingen dat hij herhaaldelijk minderjarige meisjes heeft lastiggevallen, stellen de partij voor een dilemma.

Bij de voorverkiezingen wou zelfs president Donald Trump hem eerst niet steunen, maar toen de oerconservatief Moore toch de zegen kreeg van zijn lokale partijgenoten, poetste president Trump meteen zijn Twitterprofiel op en schaarde hij zich toch achter de omstreden kandidaat. In de aanloop naar de verkiezingen heeft Trump zelfs zonder omwegen zijn steun uitgesproken voor de controversiële rechter uit Alabama.

Wel doken plots "spoken" uit het verleden op. Zo zijn er nu al vier vrouwen die stellig beweren dat Roy Moore geprobeerd zou hebben om hen aan te randen toen ze nog minderjarig waren. Een vrouw zegt dat ze met hem seks gehad heeft toen ze 14 was en hij al meer dan 30.  Dat is illegaal en hoe dan ook verkrachting, zelfs als het meisje zich toen niet verzette.

Nadien doken er steeds meer getuigenissen van vrouwen op die Moore beschuldigden van poging tot aanranding en handtastelijkheden toen ze minderjarig waren.  Volgens het blad The New Yorker stond Roy Moore in de jaren 70 zelfs op een "zwarte lijst" van mensen die door een winkelcentrum geweigerd werden, omdat hij daar herhaaldelijk tienermeisjes zou hebben lastiggevallen. Opmerkelijk is dat een Republikeinse medestander van Moore dat zelfs niet ontkent, maar wel vergoelijkt via een Bijbelse vergelijking:

Mary was a teenager and Joseph was an adult carpenter. They became parents of Jesus. There's just nothing immoral or illegal here

Republikein Jim Zeigler verdedigt Moore met de Bijbel
Beverly Young Nelson zegt dat ze als 16-jarige werd aangerand door Roy Moore
AP

"Amerika moet terugkeren naar God"

"Fake news" en "een poging van het politieke establishment in Washington om hem politiek uit te schakelen", zo reageert Moore, die alle aantijgingen ontkent. Integendeel, Moore werpt zich op als een moreel geweten en een kampioen van het christelijk geloof. In de conservatieve staat Alabama is dat een belangrijk agendapunt.

Moore is jurist en rechter en was twee keer opperrechter in het Hooggerechtshof van de staat Alabama. Twee keer werd hij door het federale Hooggerechtshof uit die functie ontslagen. De eerste keer in 2003, toen hij weigerde om een monument met de "Tien geboden van Mozes", dat hij in de rechtszaal had laten aanbrengen, weg te halen. Onlangs werd hij als opperrechter ontslagen omdat hij ambtenaren opgeroepen had om geen homohuwelijken te sluiten.

Roy Moore is een zelfverklaard christenfundamentalist. De Bijbel en de wetten van God staan volgens hem boven die van de mensen, ook die van het federale Hooggerechtshof in Washington, dat over de grondwet waakt. "God is de enige bron van onze wetten, onze vrijheid en de regering", aldus Moore.

Een greep uit de ideeën van Moore

Alsof dat nog niet controversieel genoeg is, zijn er nog genoeg opvallende uitspraken van Roy Moore, toch nog altijd een rechter en politicus met een niet te onderschatten aanhang.

Zo hangt hij een letterlijke interpretatie van de Bijbel aan en is de evolutieleer volgens hem onzin. De islam is een "valse religie" en moet uit de VS geweerd worden, net als andere "vreemde" religies overigens, want wie zich niet plooit naar de "ware godsdienst", is gedoemd. Moore spreekt overigens ook in termen als "rooien" en "gelen" als hij het over de Indiaanse bevolking of Aziatische migranten heeft.

Uiteraard zijn abortus en euthanasie voor hem zondig, maar ook relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht zouden volgens hem strafbaar moeten worden en zijn te vergelijken met "seks met dieren".

De doodstraf kan dan weer wel en wapendracht is uiteraard ook heilig, al staat dat niet in de Bijbel. Om dat kracht bij te zetten, zwaaide Moore onlangs tijdens een verkiezingsmeeting openlijk met een kleine revolver op het podium, tot groot jolijt van de meeste aanwezigen overigens. Want in zijn conservatief district in de zuidelijke staat Alabama is Moore wel degelijk populair bij evangelische christenen die vinden dat de "verloedering" en "secularisering" van "God's own country" nu toch wel te ver gegaan is.

Bekijk hieronder een portret van de controversiële Republikeinse politicus en rechter.

Videospeler inladen...

Meest gelezen