Videospeler inladen...

Rynair wil stakingen van de piloten "frontaal aanpakken"

De piloten van de Ierse lagekostenmaatschappij dreigen in verschillende Europese landen met een staking. Maar onderhandelingen komen er niet, zegt Ryanair.

De Ierse lagekosten­­maatschappij reageert erg hard op de stakingsdreiging van haar piloten. In heel Europa zijn er acties op til. Onder meer in Portugal en Ierland. In Italië wordt opgeroepen om komende vrijdag al het werk neer te leggen in de luchthavens. De Ryanair-directie stuurde het cabinepersoneel meteen een verwittiging.

Als er één iemand meedoet aan acties, dan zal dat gevolgen hebben voor de hele ploeg.

Eddie Wilson, personeelsdirecteur Ryanair

Vandaag maakte ook de Duitse pilotenvakbond Vereinigung Cockpit (VC) bekend een staking te zullen organiseren om betere loon- en arbeidsvoorwaarden af te dwingen.

Ryanair liet weten niet officieel op de hoogte te zijn en doet de aankondiging af als een PR-stunt. Maar opnieuw is dreigende taal te horen. "Als er toch een actie komt, zullen we die frontaal aanpakken."

Belgische piloten sluiten zich aan

De communicatie van topman Michael O'Leary en zijn rechterhand Eddie Wilson, is wel vaker hard en dreigend. Vorige week nog kregen sommige piloten een brief, waarin ze werden aangemaand om geen acties te steunen van de Ierse vakbond Aer Lingus Pilots Union.

"Desondanks tonen ook de Belgische piloten van Ryanair een grote actiebereidheid", zegt Kurt Callaerts van ACV-Transcom. "Ze zullen zich wellicht aansluiten bij een actie, als die zeer breed gedragen wordt en goed gecoördineerd is op Europees vlak."

Meest gelezen