AFP or licensors

Schadevergoeding voor getroffen bedrijven fipronilcrisis

Bedrijven die schade hebben geleden door de fipronilcrisis, zullen een compensatie kunnen krijgen. De Europese Commissie erkent de crisis als uitzonderlijk. Dat kondigt federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) aan. Wie schade heeft geleden, kan een aanvraag indienen tot eind april volgend jaar. 

De Europese Commissie erkent de fipronilcrisis als een “uitzonderlijke gebeurtenis” en geeft groen licht voor het systeem van schadevergoeding dat de Belgische regering heeft uitgewerkt. Bedrijven die getroffen zijn hebben tot 30 april volgend jaar de tijd om de nodige bewijzen in te dienen bij de FOD Budget en Beheerscontrole. Die zal vanaf januari operationeel zijn.

Er komt een fipronilcommissie die de dossiers zal onderzoeken. Daarna beslist Ducarme over de toekenning van de compensaties. Het kabinet-Ducarme zegt dat de Europese Commissie een budget van 21,8 miljoen euro heeft goedgekeurd voor de landbouwsector. Daarvan is bijna 5 miljoen van de eerste enveloppe al vrijgemaakt.

De fipronilcrisis brak afgelopen zomer uit in ons land nadat het giftige bestrijdingsmiddel fipronil in eieren en afgeleide producten was aangetroffen in ons land. Het schandaal breidde uit naar verschillende Europese landen. 

Meest gelezen