"Vreemd dat Weyts centen heeft voor federale bevoegdheid, maar niet voor De Lijn"

Bij reizigersorganisatie TreinTramBus wordt gemengd gereageerd op de plannen van de Vlaamse regering om te investeren in spoorinfrastructuur, nochtans een federale bevoegdheid. "We maken ons echt wel zorgen over de situatie bij De Lijn", zegt voorzitter Stefan Stynen aan VRT NWS. "Wat wél een Vlaamse bevoegdheid is."

Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) heeft vandaag in het Belang van Limburg aangekondigd dat de Vlaamse regering 100 miljoen euro veil heeft voor spoorinfrastructuur. Opmerkelijk, want de spoorinfrastructuur is eigenlijk de bevoegdheid van de federale regering.

Bij TreinTramBus wordt gemengd gereageerd. "We zijn verheugd dat de minister de handschoen opneemt om het investeringstekort op federaal niveau op te vangen", zegt Stefan Stynen van de reizigersorganisatie. "Zeker voor de provincie Limburg is dat goed nieuws, want die provincie wordt voor een stuk vergeten door het federale investeringsplan."

Toch is Stynen niet volledig gelukkig. "Het is vreemd dat minister Weyts centen vindt om een federale bevoegdheid aan te vullen, terwijl er geen geld is voor De Lijn", zegt hij. "Vlaanderen moet kritisch kijken naar wat het al in handen heeft. We maken ons echt wel zorgen over De Lijn en het gebrek aan middelen daar."

Stynen verwijst onder meer naar de Gentse tramlijn 4 die sinds kort wordt omgeleid wegens de slechte staat van de sporen in Ledeberg en Gentbrugge. "We zien ook in Antwerpen dat trams bij bosjes in panne vallen en dat er aanhoudende technische problemen zijn bij de premetro", zegt hij. "Die zijn voor een stuk te wijten aan een gebrek aan investeringen en onderhoud."

Meest gelezen