(archieffoto)

Voormalig hoofdredacteur van De Standaard Manu Ruys (93) is overleden

Voormalig hoofdredacteur en politiek commentator Manu Ruys (93) is overleden. Dat schrijft De Standaard en is bevestigd aan onze redactie. Ruys stond bekend om de steun die hij als hoofdredacteur leverde voor de Vlaamse ontvoogding.

Ruys was van 1975 tot 1989 politiek hoofdredacteur van De Standaard. Oud-premier Mark Eyskens noemt hem in de krant "de bevelhebber van een leger pennenridders", de krant kopt zelf "de machtigste politicus van zijn tijd". 

"In een weergaloze stijl vertaalde Ruys de waan van de dag in een ideologisch waterdichte gedachte van een honderdtal regels. (...) Politici waren als de dood voor de scherpe oordelen van de toenmalige commentatoren", klinkt het. Ruys steunde de Vlaamse ontvoogding. Hij kreeg in 2015 nog het Groot Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap voor bijzondere verdienste.

Heel wat politici reageren op overlijden Ruys

Meest gelezen