Jonas Roosens

Winterweer leidt tot tekort aan bloedplaatjes

Door het winterweer van de afgelopen dagen dreigt er een tekort aan bloedplaatjes. Bij het Rode Kruis is maar een derde van het normale aantal donoren komen opdagen. Die bloedplaatjes zijn erg belangrijk voor bijvoorbeeld kankerpatiënten die chemotherapie krijgen of bij mensen die veel bloed hebben verloren door een ongeval.

"We hebben de afgelopen dagen een aantal bloedafnames moeten annuleren door het slechte weer. Op andere plaatsen geraakten mensen er door het slechte weer ook niet door", zegt An Luyten van Rode Kruis Vlaanderen aan VRT NWS. "Dat zorgt ervoor dat we minder bloed dan anders hebben kunnen afnemen." Hierdoor heeft het Rode Kruis veel minder bloed om bloedplaatjes uit te filteren.

Die plaatjes worden gebruikt bijvoorbeeld voor kankerpatiënten die chemo krijgen. Door de chemotherapie kan het bloedplaatjesniveau zo laag zakken dat de patiënt spontane bloedingen kan krijgen. Bloedplaatjes toedienen is dan levensnoodzakelijk. Ook bij massaal bloedverlies bij bijvoorbeeld een zwaar ongeval worden bloedplaatjes toegediend.

"Het probleem is dat die bloedplaatjes maar 5 dagen goed blijven", gaat Luyten verder. De afgelopen dagen is maar een derde van het verwachte aantal donoren komen opdagen, waardoor nu een tekort dreigt. "Het is nog altijd geen ideaal weer om naar een donorcentrum te komen, maar doe het toch om bloed te geven", besluit Luyten.

Meest gelezen