AP2009

"China wil alle inwoners van Xinjiang via DNA in de gaten houden"

Volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch verzamelt de Chinese politie biometrische gegevens van alle inwoners tussen 12 en 65 jaar onder het mom van een gratis ziekteverzekering.

Human Rights Watch (HWR) spreekt over "een grove schending van de internationale normen inzake mensenrechten". Volgens HRW verzamelt de politie in de woelige regio Xinjiang in Centraal-Azië biometrische gegevens onder het mom van gegevensonderzoek en in het kader van een gratis ziekteverzekering.

Het gaat dan om vingerafdrukken, foto's, maar ook scans van de iris en bloedstalen, waaruit dan DNA-materiaal kan bijgehouden worden. Op die manier zou de Chinese politie de gegevens van de 18,8 miljoen inwoners in de autonome regio Xinjiang kunnen vergaren. De staatsmedia ontkennen dat niet, maar zeggen dat dat gebeurt op basis van vrijwilligheid. Veel inwoners vrezen echter dat ze bij weigering "als politiek niet loyaal" bestempeld zullen worden.

De autonome regio Xinjiang -vroeger Chinees-Turkestan genoemd- ligt in Centraal-Azië langs de Zijderoute en grenst aan Mongolië, Pakistan en de voormalige Sovjetrepublieken Kirgizië en Tadzjikistan. De regio wordt vooral bevolkt door islamitische Turkssprekende volkeren zoals de Oeigoeren (46%, zie foto hieronder), Kazachen en Kirgiezen, maar er is een sterke immigratie van Han-Chinezen en die laatste groep is nu goed voor bijna 38% van de bevolking.

Veel Oeigoeren voelen zich achtergesteld bij die Chinezen en de voorbije decennia is het tot geweld, protesten en aanslagen gekomen. Terreurgroepen zoals IS proberen munt te slaan uit het ongenoegen en dat wordt in de hand gewerkt door de hevige repressie door het Chinese leger en politie, zowel tegen terroristen als tegen gematigde Oeigoeren. Veel van die laatste groepen voelen zich bezet in hun eigen land.

Meest gelezen