www.aurorebelot.com

De Croo pleit voor herfederalisering:  "Huidig model niet perfect"    

Vicepremier Alexander De Croo pleit in een opiniestuk op de website van Knack voor een herfederalisering van enkele bevoegdheden. Als de gewesten onderling niet tot een akkoord komen, moet het federale niveau een dossier naar zich toe kunnen trekken, vindt De Croo. "Blokkering is een aanvaardbare en gebruikelijke onderhandelingsstrategie geworden", klinkt het. 

Volgens De Croo kan ons land een voorbeeld nemen aan Duitsland, Canada of de Verenigde Staten. "Stuk voor stuk voorbeelden van welvarende economieën", aldus De Croo. En ook "federale staten". 

Als voorbeeld voor wat er nu schort aan het systeem noemt De Croo het CETA-verdrag, een handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada. "We hebben ons internationaal te kijk gezet omdat ons land niet één maar zeven handtekeningen moest zetten onder het verdrag."

Ook in andere dossiers speelt de structuur van België in ons nadeel. De Croo denkt onder meer aan mobiliteit, de uitrol van het 4G-netwerk, de luchthaven van Zaventem en het Eurostadion.

Volgens De Croo is herfederalisering op dit moment nog taboe, hij wil dat doorbreken.

De uitspraken van De Croo zijn opvallend. In 2010 trok hij de stekker uit de regering-Leterme II omdat de onderhandelingen over de splitsing van BHV toen vastzaten. Dat leidde tot de langste politieke crisis ooit en uiteindelijk ook tot de zesde staatshervorming, die De Croo zelf mee onderhandeld heeft. Daarin werden een groot pak federale bevoegdheden naar de gewesten overgeheveld. 

De Croo blijft een federaal model verdedigen, waarin ook regio's en gemeenschappen bevoegdheden hebben, maar wil dat er ook een systeem komt waarin de federale overheid dossiers naar zich toe kan trekken als er geen vooruitgang kan worden geboekt.

Meest gelezen