Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse centrale bank verhoogt de rente, de laatste keer voor topvrouw Janet Yellen

Voor de derde keer dit jaar wordt de belangrijkste rentevoet in de VS verhoogd. De Federal Reserve verwacht overigens voor volgend jaar een groei van 2,5% in de Verenigde Staten.

De federal funds rate -de rente die de banken elkaar aanrekenen voor leningen op korte termijn- wordt opgetrokken van 1,25% naar 1,5%. Het is de derde keer dat die rente die jaar verhoogd wordt. Op die manier vertrekt het systeem van centrale banken in de Verenigde Staten weg van de historisch lage rentevoeten van de voorbije jaren.

De verhoging was verwacht. De werkloosheid in de VS zou volgend jaar terugvallen tot 3,9% en dat is het laagste peil in 17 jaar. Voor volgend jaar verwacht de Fed een groei van 2,5%. Wel staat de inflatie op 1,6% en dat is nog een eindje onder de drempel van 2% die de Federal Reserve nastreeft.

De centrale bank is dus positief over de Amerikaanse economie die blijkbaar ook nog niet zo veel impact heeft gehad van de verwoestende orkanen die onlangs over delen van Texas, Florida en Puerto Rico zijn getrokken.

Een opvallende uitspraak toch wel kwam er van topvrouw Janet Yellen van de Fed. Zij verwacht "een beperkte" impact op de economische groei voor de belastingverlaging die de regering-Trump wil doorvoeren. Die verlaging zou de schuldenlast de volgende tien jaar met duizend miljard dollar verhogen en dus slecht "beperkte resultaten" opleveren. Dat is toch wel kritiek op het beleid van VS-president Donald Trump en het Republikeinse Congres.

Laatste wapenfeit van topvrouw Janet Yellen

Het is de laatste grote bijeenkomst van de bestuurders van de Federal Reserve onder haar leiding. Begin februari loopt de ambtstermijn van Yellen af en die wordt niet verlengd. De Amerikaanse president Donald Trump heeft Jerome Powell voorgesteld als haar opvolger, maar de Senaat moet die benoeming nog goedkeuren.

Yellen was na 2010 vicegouverneur van de Fed onder toenmalig topman Ben Bernanke. In 2014 volgde ze Bernanke op als eerste vrouw aan de leiding van de Amerikaanse centrale bank. Onder haar beleid werden de steunaankopen van obligaties -de quantitative easing- stopgezet en werd de rente al vijf keer verhoogd omdat de VS-economie voldoende sterk bleek.

Meest gelezen