Videospeler inladen...

Bart Maddens: "Wat De Croo zegt over herfederaliseren, is een schuldbekentenis"

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) pleit voor een herfederalisering in ons land om efficiënter te kunnen besturen. Professor politieke wetenschappen Bart Maddens vindt ook dat de staatsstructuur te complex is. "Maar dat is het gevolg van de verschillende staatshervormingen en vier van de zes zijn mee goedgekeurd door de partij van De Croo."

Volgens minister De Croo laat ons land "heel wat kansen liggen" omdat verschillende dossiers geblokkeerd blijven tussen de verschillende gewesten onderling. Daarom pleit hij voor een stuk herfederalisering. "Dit is absoluut geen nostalgie naar het unitaire België. Dit is geen discussie van meer Vlaanderen of meer België, maar wel een discussie over meer efficiëntie", verduidelijkt De Croo in "Terzake".

Professor Maddens vindt ook dat het huidige systeem "veel te complex is en dat de bevoegdheden veel te veel gefragmenteerd zijn". "Het is een hallucinant kluwen geworden. Maar dat is natuurlijk het gevolg van de verschilende staatshervormingen. Vier van de zes staatshervormingen werden mee goedgekeurd door de partij van Alexander De Croo."

Het is een hallucinant kluwen geworden

Professor Bart Maddens

"De jongste staatshervorming werd mee onderhandeld door De Croo als partijvoorzitter", gaat de politicoloog verder. "Die staatshervormingen heeft de structuren exponentieel complexer gemaakt omdat men geen homogene bevoegdheden heeft overgedragen. Men heeft altijd een beetje overgedragen. In die zin is wat meneer De Croo nu zegt een beetje een schuldbekentenis", vindt Bart Maddens.

Alexander De Croo is het daar niet mee eens. "Die staatshervorming is er gekomen om een situatie van totale blokkage te deblokkeren (Brussel-Halle-Vilvoorde). Ik vind niet dat we ons moeten neerleggen bij wat de geschiedenis is geweest en dat de enige oplossing in ons land zou bestaan in de zaken altijd maar verder opsplitsen in kleiner niveau."

Volgens de Vlaamse liberaal is het een debat waard "om eens na te denken in 2017/18 en erna op welke manier we de zaken gaan organiseren en hoe we voorbijgaan aan het soort dogma's die misschien correct waren in de jaren 60 en 70 (ten tijde van de eerste staatshervormingen, nvdr.), maar die vandaag waarschijnlijk voorbijgestreefd zijn". "De discussie over een beter België en hoe dat te organiseren moet zéker op tafel", klinkt het nog.

Discussie over beter België moet zeker op tafel

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD)

Meest gelezen