Staes: "Stemming kebab verloren door leugenachtige campagne Europese christendemocraten"

3 stemmen kwamen de indieners van het voorstel om fosfaten in kebab te verbieden te kort. Een van hen, europarlementslid Bart Staes van Groen, haalt uit naar de parlementsleden van de Europese Volkspartij. Die stemden bijna allemaal tégen een verbod.

Onmiddellijk na de stemming gaven de indieners van het voorstel een persconferentie, waarop ze hun nederlaag erkenden. Ze herhaalden dat volgens hen fosfaten mogelijk gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid, en dat er ook sprake is van consumentenbedrog. Door fosfaten toe te voegen, zou het kebabvlees meer vocht vasthouden, wat het gewicht kunstmatig verhoogt. Bart Staes schoot op de persconferentie met scherp op leden van de Europese Volkspartij, die tegen een verbod hadden gestemd.

Videospeler inladen...

Gisteravond laat was er in Straatsburg gedebatteerd over de kebab-kwestie.  Ivo Belet (CD&V), tegenstander van een fosfaatverbod, had net voor het debat nog een kebab gekocht, en haalde die boven toen hij het woord kreeg.

Videospeler inladen...

Om een verbod er door te krijgen was een absolute meerderheid van 376 stemmen nodig (de meerderheid van alle 751 parlementsleden). Die werd net niet gehaald, 373 parlementsleden stemden  voor een verbod, 272 tegen, 30 parlementsleden onthielden zich. Van de Belgische europarlementsleden stemden alleen Ivo Belet en Tom Vandenkendelaere (allebei CD&V) tegen een verbod, net zoals het overgrote deel van hun fractie. Opvallend: de vier N-VA-parlementsleden stemden ook voor een verbod, terwijl de meeste leden van hun ECR-fractie tegen een verbod stemden.

Meest gelezen