COPYRIGHT Chris Pennarts Blokland 82 - 3417 MR Montfoort 0653-309747 info@chrispennarts.nl www.chrispennarts.nl

Belgische pensioenfondsen kunnen tegen serieuze stoot

De Belgische pensioenfondsen van de tweede pijler presteren goed op de Europese stresstests. Dat betekent dat ze ook onder bijzonder lastige marktomstandigheden het hoofd boven water kunnen houden. Maar wat waren die pensioenpijlers ook weer?

Met de tests wil Europa zeker zijn dat bepaalde sectoren of producten een zware financiële crisis kunnen weerstaan. Een bepaalde sector of instelling kan namelijk het hele financiële en economische systeem doen wankelen. Denk maar aan de Amerikaanse huizenmarkt (2007) of de bank Lehman Brothers (2008).

Nu heeft Europa onder meer de Belgische pensioenfondsen van de tweede pijler onder de loep genomen. U weet misschien niet meteen wat dat is, maar de kans is wel groot dat u er een heeft. Het is een pensioenplan dat een werkgever kan toekennen aan zijn personeel. Het is niet meer dan een fonds dat belegt op de beurs.

De Belgische toezichthouder FSMA, die de resultaten heeft vrijgegeven, laat weten dat de sector goed standhoudt onder druk en "dat is onder meer te danken aan de ruime buffers die de fondsen aanhouden".  

Wat zijn de verschillende pensioenpijlers?

 • Eerste pijler

  De eerste pensioenpijler is simpelweg het wettelijke pensioen dat u krijgt van de overheid en dat afhangt van hoelang u gewerkt hebt en hoeveel u verdiend hebt.
 • Tweede pijler

  De tweede pijler is het aanvullend pensioen via uw werkgever. Dat kan gaan om een hierboven besproken pensioenfonds of een groepsverzekering. Bij een verzekering is het rendement vastgelegd per storting. Bij een fonds is het rendement afhankelijk van de beursprestaties. Ook zelfstandigen kunnen gebruikmaken van de tweede pijler, maar zij moeten uiteraard zelf storten. Werknemers kunnen ook, naast de stortingen van hun werkgever, zelf bijstorten.
 • Derde pijler

  De derde pensioenpijler kennen de meesten als het klassieke pensioensparen. De helft van de pensioenspaarders doet dat via een pensioenspaarfonds, de andere helft via een pensioenspaarverzekering. Een deel van wat u stort in zo'n fonds of zo'n verzekering, geeft recht op een belastingvermindering: 30 procent op een maximaal bedrag van 940 euro. Als u dat bedrag ingeeft in uw belastingaangifte, krijgt u een paar maanden later maximaal 282 euro terug. Ook langetermijnsparen valt onder de derde pijler. Dat is een levensverzekering die vooral fiscaal interessant is als uw woning al is afbetaald.
 • Vierde pijler

  De vierde pensioenpijler is gewoon wat u zelf nog kan opzijzetten: spaargeld, beleggingen, investeringen in vastgoed en wie weet: bitcoins.

Meest gelezen