Videospeler inladen...

China herdenkt het bloedbad van Nanjing uit 1937

In China is een grote herdenkingsceremonie gehouden ter nagedachtenis van het bloedblad van Nanjing. In 1937 werden daar in zes weken tijd naar schatting 300.000 Chinezen vermoord door het Japanse leger en 10.000 vrouwen werden er verkracht. China wacht nog altijd op excuses voor deze massaslachting, maar wil de relatie met Japan niet onnodig onder druk zetten.  

Het bloedbad in de Chinese stad Nanjing 80 jaar geleden, was een van de bloedigste moordpartijen op burgers in de toch al beruchte Tweede Wereldoorlog, die volgens sommige bronnen begonnen is met de Chinees-Japanse oorlog in juli 1937.

Na een uitgelokt incident aan de Marco Polo-brug nabij Peking volgde een grootscheepse Japanse invasie van China. Peking viel al snel van de Japanners die langs de oostkust van China oprukten tot Shanghai. Het hardnekkige verzet en de stadsguerilla in die miljoenenstad leidden tot een nieuwe Japanse strategie om dat verzet van burgers te breken.

Toen het Japanse leger op 13 december 1937 Nanjing ("Zuidelijke Hoofdstad"), de hoofdstad van de Republiek China binnentrok, volgde zes weken van ongeziene wreedheden die de burgerbevolking moest intimideren. Naar schatting 200.000 tot 300.000 inwoners en kinderen werden in de Japanse furie vermoord en tienduizenden vrouwen werden verkracht op brutale manieren die we hier niet verder gaan uitleggen. De wreedheden werkten overigens niet: het Chinese leger plooide terug naar het oosten, maar brak niet.

Na de oorlog werden een aantal Japanse generaals en lagere officieren door geallieerde tribunalen veroordeeld. Enkelen werden opgehangen of gefusilleerd. De kwestie leidt nog altijd tot spanningen tussen China en Japan, te meer omdat Tokio nog altijd geen officiële excuses voor de wreedheden heeft gemaakt. Een aantal geëxecuteerde verantwoordelijken liggen overigens begraven in het beruchte Yasukuni-schrijn voor oorlogsslachtoffers en bezoeken door onder meer de Japanse premier Shinzo Abe leiden in Korea, China en elders in Azië nog altijd tot ergernis.

MtBell

Meest gelezen