Corruptieonderzoek opgestart tegen gewezen VN-ambassadeur van Venezuela

De procureur-generaal van Venezuela heeft een corruptieonderzoek opgestart tegen Rafael Ramirez, de gewezen VN-ambassadeur van het land en de vroegere topman van het staatsoliebedrijf PDVSA. Ramirez wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij verdachte oliedeals.

Ramirez werd nog maar een week geleden gedwongen om ontslag te nemen als VN-ambasadeur. President Nicolas Maduro had hem verzocht om een stap opzij te zetten wegens het steeds groter wordende onderzoek naar de corruptiepratijken bij PDVSA. Ramirez stond van 2004 tot 2014 aan het hoofd van dat staatsbedrijf.

De Venezolaanse autoriteiten onderzoeken al maanden corruptiepraktijken bij het gammele olieconcern PDVSA. Meer dan 100 verdachten werden al gearresteerd, onder hen ook de vroegere bazen van het concern Eulogio Del Pino en Nelson Martinez. De oppositie klaagt aan dat de overheid niet geïnteresseerd is in het aanpakken van corruptie, maar enkel de controle over het staatsconcern wil verwerven.

Venezuela heeft de grootste oliereserves ter wereld. De economie van het land is voor het grootste deel afhankelijk van de olie-export, maar door de dalende olieprijzen ontstonden zware budgettaire problemen.

Meest gelezen