Videospeler inladen...

De Wever: "Duidelijke link tussen opstootjes en drugmilieu"

De meeste jongeren die onlangs in Antwerpen betrokken waren bij gewelddaden tegen de politie, hebben banden met het drugmilieu. Dat zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA) in een reportage van Pano. "Als er opstootjes zijn, dan zijn die niet zo onschuldig. Er zit een systematiek achter."

Pano biedt vanavond een unieke inkijk in het Antwerpse drugmilieu. Volgens burgemeester De Wever beschouwen de drugdealers onze samenleving niet meer als die van hen. "Ze leven in een soort tegencultuur waarin die drughandel wordt gelegitimeerd", zegt de Antwerpse burgervader. "De andere afkomst wordt versterkt. Ze vinden dat de Westerse samenleving hen niet meer moet en geen perspectief biedt en zoeken dan een andere manier om geld te verdienen."

De Wever ziet een duidelijke link tussen geweld tegen de politie, het claimen van sommige straten en het drugmilieu. "Bij het laatste opstootje aan het Terloplein heeft de politie 75 jongeren kunnen identificeren. 80 procent van de relschoppers stond op onze lijst van drugdeliquenten", zegt De Wever. "De link met het drugmilieu is heel duidelijk. Het zijn bijna allemaal betrokkenen. Als er opstootjes zijn, dan is dat niet zo onschuldig. Daar zit een bepaalde systematiek achter."

Meest gelezen