Videospeler inladen...

Voor het eerst in 25 jaar Democraat verkozen tot senator in Alabama: "Dit zal Trump achtervolgen"

In de Amerikaanse staat Alabama is de Democraat Doug Jones verrassend verkozen tot senator. De laatste keer dat Alabama een Democraat naar de Senaat stuurde, was 25 jaar geleden. Door het verlies van de fel besproken Republikeinse kandidaat Roy Moore, wordt de meerderheid van Trumps partij in de Senaat nu wel heel krap. 

"We hebben meer dat ons verbindt dan verdeelt", zei de verkozen Democraat Doug Jones aan zijn juichende kiespubliek. Volgens hem draaide de campagne om waardigheid en respect, en heeft hij het daardoor gehaald. 

De strijd in Alabama ging tussen Jones en de erg omstreden Republikein Roy Moore. "Diens denkbeelden zijn op zich niet zo controversieel in Alabama", zegt VRT NWS-correspondent Björn Soenens in Amerika. "De staat is vrij conservatief. De meeste mensen zijn hier tegen abortus en het homohuwelijk, en voor wapendracht. Moore was daar dus dé man voor de Republikeinen. Zijn geloofwaardigheid heeft echter een deuk gekregen door beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag."

Ondanks die beschuldigingen kreeg Moore openlijk de steun van president Trump. "De Republikeinse leiding wilde hem niet steunen en wilde dat hij zich terugtrok als kandidaat, maar Trump steunde hem wel. En dus kon de leiding niet anders dan volgen."

Strijdstaat

"Alabama was vroeger geen strijdstaat", zegt Soenens. "Het is de eerste keer in een kwarteeuw dat de Republikeinen deze staat verliezen. En dat komt omdat de Republikeinen Moore hebben aangesteld. Door hun eigen geklungel, dus."

Het is door hun eigen geklungel dat de Republikeinen de zetel van Alabama verliezen

VS-correspondent Björn Soenens

De president heeft intussen op Twitter gereageerd. "Winst is winst", schrijft Trump, al wijst hij ook wel naar de zogenoemde "write-in votes". Zo kunnen mensen in Amerika ervoor kiezen om niet voor een van de twee kandidaten te kiezen, maar om een eigen naam op te schrijven. "Het lijkt erop dat die stemmen inderdaad de overwinning van Jones hebben opgeleverd", zegt Björn Soenens. Ook de Afro-Amerikanen en latino's hebben massaal op Jones gestemd. 

Trump voegt er strijdbaar aan toe dat de Republikeinen binnenkort opnieuw een gooi zullen doen naar de senaatszetel. "Het eindigt nooit." 

Door het verlies van Moore wordt de Republikeinse meerderheid in de Senaat erg krap. De Republikeinen houden nu 51 zetels over, de Democraten 49. En dat zal het voor Trump nog moeilijker maken om wetten door de Senaat te krijgen.  Eén Republikeins senator kan nu een stokje steken voor de stemming van een wet.

"Dit is toch wel een nederlaag voor Trump, aangezien hij Moore duidelijk steunde", besluit Soenens. "Dit verzwakt ook zijn eigen positie ten opzichte van de Republikeinse partijleiding. Hij heeft de foute kandidaat gesteund, terwijl de Republikeinse partij dat net niet wilde doen. Deze uitslag zal Trump nog lang blijven achtervolgen."

Hertelling?

Roy Moore geeft zijn nederlaag voorlopig niet toe. Hij hoopt dat het verschil uiteindelijk minder dan een half procent zal zijn, en dan komt er een hertelling. "Ik weet dat het al laat op de avond is", zei Moore aan zijn teleurgestelde aanhangers. "Maar God heeft alles onder controle. We moeten wachten tot de stemmen zijn geteld. "

Meest gelezen