Speurders voor het huis in Molenbeek waar Abdeslam gevat werd (links) - Salah Abdeslam (rechts)

Dit zijn de weinige woorden die Salah Abdeslam ooit tegen de speurders gezegd heeft

19 maart 2016. Eén dag na zijn arrestatie in Molenbeek wordt terreurverdachte Salah Abdeslam een eerste keer verhoord. Tijdens dat verhoor spreekt Abdeslam voor de eerste en enige keer. Nadien klapt hij dicht en beroept hij zich tot de dag van vandaag op zijn zwijgrecht - ook na zijn overbrenging naar Frankrijk. In dat eerste verhoor praat hij wel nog over zijn rol bij de aanslagen in Parijs, over het schuiloord en zijn kompanen in de Driesstraat in Vorst. Een (vertaalde) reconstructie.

Ondervrager: Hebt u vragen?

Salah Abdeslam: Nee.

Ondervrager: Wat hebt u te zeggen over uw arrestatie?

Salah Abdeslam: Ik heb een kogel in mijn been gekregen. Ik heb niets anders te zeggen.

Ondervrager: Wat is uw rol geweest in de aanslagen van Parijs op 13 november 2015?

Salah Abdeslam: Ik heb voertuigen en hotels gehuurd ter voorbereiding van de aanslagen in Parijs. Ik deed dat op vraag van mijn broer Brahim. Op de avond van de aanslagen reed ik met de Renault Clio samen met Bilal Hadfi en twee anderen wiens rol ik niet ken. Ik zat achter het stuur. Ik moest me naar het Stade de France begeven om me op te blazen in het stadion samen met mijn kompanen. Maar ik haakte af toen ik de wagen heb geparkeerd. Ik heb mijn drie passagiers afgezet en ben weer vertrokken. Ik reed zonder doel en heb me dan ergens geparkeerd. Ik weet zelfs niet of ik mijn auto heb gesloten. Ik nam de sleutel mee en ben in het metrostation Montrouge gestapt. Ik ben enkele haltes gepasseerd, één of twee, daarna ben ik uit de metro gestapt. Ik ben een telefoonwinkel binnengestapt en heb een telefoon gekocht. Ik heb één persoon gecontacteerd: Mohamed Amri. Ik heb niemand anders gebeld.

Mijn bommengordel heb ik weggegooid in Parijs. Ik weet niet meer of dat voor of na de aankoop van de telefoon was. Ik heb de bommengordel verborgen op een discrete plek. Ik heb hem weggegooid in een vuilnisbak in een straat. Ik heb hem verborgen. (…)

Ondervrager: Wie was de verantwoordelijke voor de aanslagen in Parijs?

Salah Abdeslam: Er waren 9 personen, met mij erbij is dat 10 in totaal. (…)

De 14e november, toen ik weer in België was, wist ik dat Abdel (echte naam Mohamed Belkaïd) zich in Schaarbeek bevond. Ik ben dus gaan onderduiken in Schaarbeek samen met hem. Vervolgens heeft hij gezegd dat hij een schuiladres had in Vorst. Ik ben dan met hem meegegaan.

Abdel (Mohamed Belkaïd) sprak Frans en Arabisch. Hij kwam uit Algerije en is in Syrië geweest. Ik ben bij hem ondergedoken want ik wist niet waar ik naartoe kon. (…)

Op 15 maart 2015 ben ik gevlucht uit het appartement in Vorst samen met een persoon die later met mij werd opgepakt. Abdel (Mohamed Belkaïd) is gedood in het appartement in Vorst.

U vraagt me van wie het wapen was dat in de buurt van het appartement is gevonden. Ik antwoord u dat ik geen wapen droeg tijdens mijn vlucht. (…)

Ondervrager: We zullen u een reeks foto’s tonen. Kent u deze personen?

Salah Abdeslam: Foto zes, dat is Abdel (Mohamed Belkaïd). Hij had wapens in Vorst. Ik weet niet waar die vandaan kwamen. Hij heeft wapens verplaatst van Schaarbeek naar Vorst. We zijn van Schaarbeek naar Vorst gereden met een taxi. Abdel heeft die taxi gebeld. 

(…) Abdel (Mohamed Belkaïd) was niet blij dat ik teruggekeerd was. Ik heb hem uitgelegd dat ik mij niet kon opblazen. Hij heeft mij getroost en daarna gezegd dat hij mij zou helpen schuilen tot ik kon vertrekken naar een plek waar ik veilig zou zijn. 

In het appartement in Vorst bevond zich ook een persoon die samen met mij op 18/03/2016 is opgepakt. Ik noemde hem "Hamza". Ik denk dat hij van Tunesische origine was.

Ondervrager: Uw vingerafdrukken staan die op de wapens en lader die in Vorst zijn gevonden?

Salah Abdeslam: Ja, ik heb ze vastgepakt.

Waarom blies Abdeslam zich niet op?

De grote vraag die een hele tijd bleef hangen, was waarom. Waarom blies Abdeslam zich niet op? Zelf gaf hij uiteenlopende redenen: in zijn verhoor liet hij weten dat hij zich niet kón opblazen, aan een neef verklaarde hij dat er een technisch probleem was met zijn bommengordel. Onderzoek staaft nu die laatste verklaring. Een Frans expertenrapport bevestigt dat er technische problemen waren met de bommengordel, waardoor die niet kon ontploffen.

VRT

Meest gelezen