Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Erdogan wil dat moslims Oost-Jeruzalem erkennen als "hoofdstad van Palestina"

De Turkse president Tayyip Erdogan is gastheer van de top van de islamitische landen in Istanbul en heeft meteen hard uitgehaald naar de beslissing van zijn Amerikaanse collega Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël.

"Ik roep alle landen die het internationaal recht verdedigen om het bezette Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Palestina", zo riep de Turkse premier de vertegenwoordigers van tientallen lidstaten van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OCI) toe.

Erdogan beschuldigde Israël van "terrorisme" en zei dat dat land daar nu voor beloond wordt door president Trump. Tegelijk beloofde hij dat hij zich zal blijven inzetten voor een "soeverein en onafhankelijk Palestina".

De Turkse premier is de gastheer van de top van islamitische landen die nu plaatsvindt in de stad Istanbul. Het gaf Erdogan natuurlijk een breed podium dat hij graag bespeelt.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zichzelf bovenaan de agenda gezet van de islamitische top door zijn beslissing om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. Het tapijt is dan ook uitgerold voor zowat alle aanwezige sprekers om hun kritiek te uiten op die beslissing, die overigens ook niet gesteund wordt door de Europese Unie, noch door de Verenigde Naties, Rusland of andere grote landen zoals China of Japan.

"Geen vrede zonder Oost-Jeruzalem"

De Palestijnse president Mahmoud Abbas mocht als eregast de spits afbijten van de lange rij toespraken. "Jeruzalem blijft de eeuwige hoofdstad van de Palestijnse staat. Zonder dat zal er geen vrede noch stabiliteit zijn", aldus Abbas.

De Iraanse president Hassan Rouhani betreurde "dat sommige landen in onze regio samenwerken met de Verenigde Staten" en wat hij het zionistische regime (Israël) noemde. Dat is een nauwelijks verborgen steek naar Saudi-Arabië, dat het goed kan vinden met het Amerika van Trump.

De Saudi's keuren de erkenning van Jeruzalem door Trump overigens ook af, maar opvallend is de zwakke vertegenwoordiging die ze op de top in Istanbul hebben. Noch koning Salman noch zijn machtige zoon kroonprins Mohammed bin Salman is aanwezig. Ook Egypte, een nauwe bondgenoot van de Saudi's, stuurt enkel zijn minister van Buitenlandse Zaken.

De schijnbare eensgezindheid over Jeruzalem kan dus ook nu niet helemaal de grote verdeeldheid binnen de islamitische wereld maskeren en dan zeker niet de machtsstrijd tussen het sjiitische Iran en het soennitische Saudi-Arabië. De kwestie Jeruzalem dreigt ook andere problemen te overschaduwen zoals de rel tussen Qatar en de andere Golfstaten, de uitzichtloze oorlog in Jemen en de bloedige vervolging van de overwegend islamitische Rohingya-minderheid uit het Zuidoost-Aziatische land Myanmar.

Meest gelezen