Videospeler inladen...

Fosfaten mogen in kebabspies: verbod haalt het niet in Europees Parlement

Er komt dan toch geen verbod op de toevoeging van fosfaten aan diepgevroren kebabspiezen. Een voorstel om fosfaten in kebab te verbieden, haalde net geen meerderheid in het Europees Parlement.  

De Europese Commissie wil aan fabrikanten van kebabspiezen de toelating geven om fosfaten toe te voegen aan het diepgevroren vlees. Volgens de Commissie is er geen gevaar voor de volksgezondheid en is de toediening van fosfaten nodig om ervoor te zorgen dat het kebabvlees aan de spiezen blijft hangen. Zonder fosfaten zou de kans groter zijn dat het vlees bij het braden verbrandt.

Het voorstel van de Europese Commissie werd gesteund door alle Europese lidstaten. Een groep Europarlementsleden, onder meer Bart Staes van Groen, wou hier echter een stokje voor steken. Volgens hen zijn er wel gezondheidsrisico's verbonden aan fosfaten in voeding. Bovendien zou er sprake zijn van consumentenbedrog, omdat er door het gebruik van fosfaten meer water in het vlees blijft zitten (wat het gewicht verhoogt).

Ze legden een resolutie voor aan het Europees Parlement om de toelating van fosfaten te blokkeren. Hiervoor was echter een absolute meerderheid nodig van 376 stemmen, en die werd net niet gehaald. 373 parlementsleden stemden voor een fosfaatverbod, 3 te weinig dus.

Videospeler inladen...

Meest gelezen