Laurie Dieffembacq

Geert Bourgeois: "Sancties tegen Iran zullen Djalali niet helpen"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft een onderhoud gehad met de Iraanse ambassadeur over het lot van de ter dood veroordeelde professor Ahmadreza Djalali. "De ambassadeur heeft de doodstraf bevestigd. Ik heb een gratieverzoek ingediend bij de hoogste geestelijke leider, de ayatollah", aldus Bourgeois.  Nu nog sancties tegen Iran treffen, vindt de minister-president geen doeltreffend plan.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft gisteren een gesprek gehad met de Iraanse ambassadeur over de doodstraf van Ahmadreza Djalali. Djalali is veroordeeld voor samenwerking met vijandelijke staten en activiteiten tegen de Iraanse nationale veiligheid.

"Ik heb gisteren een open en heel direct gesprek gehad met de Iraanse ambassadeur. De ambassadeur heeft bevestigd dat er geen beroep aangetekend is tegen de doodstraf. Met andere woorden, de doodstraf is definitief. Ik las vandaag andere berichten van Amnesty International, dat er wel beroep is aangetekend en dat het Hooggerechtshof het vonnis bevestigd heeft. De doodstraf is sowieso definitief", aldus Bourgeois.

"Ik heb gevraagd wat de mogelijkheden zijn. Er is een gratieverzoek ingediend bij de hoogste geestelijke leider, de ayatollah. Dat heb ik gedaan. Ik heb het gratieverzoek per brief bezorgd aan de ambassadeur. Men heeft mij beloofd om mijn argumenten te bezorgen aan de Iraanse overheid en dan terug te koppelen. Ik ben bijzonder bezorgd uiteraard. Het is een heel slechte situatie."

We hangen af van de goede wil van Teheran

Geert Bourgeois

Minister-president Bourgeois heeft vooral humanitaire argumenten ontwikkeld tegen de doodstraf voor professor Djalali. "Ik ben principieel, zo lang ik bewust leef, tegen de doodstraf. Ik heb meegewerkt aan de afschaffing van de doodstraf in ons land. Ik denk dat heel West-Europa op die lijn zit. Ik heb gezegd dat wij principieel tegen de doodstraf zijn. Dat het belangrijk is dat men dat weet in Iran."

"De ambassadeur heeft gezegd dat er minder doodstraffen worden uitgevoerd in Iran. Maar de zaak Djalali is een zware zaak. Hij wordt beschuldigd van collaboratie met een vijandige staat."

"Ik heb ook gewezen op de geopolitieke situatie vandaag. Zeker nu de nucleaire deal met het Westen op de helling wordt gezegd door Donald Trump. Europa houdt er aan vast. We stellen vast dat Iran de akkoorden naleeft. Dus Europa is de partner wereldwijd die zorgt voor de geopolitieke opening. Er zijn ook prille economische contacten met handelsmissies en investeringen."

"De ambassadeur heeft mijn argumenten letterlijk genoteerd. Hij gaat ze overmaken. Maar Iran is een geestelijke staat. Ik heb vastgesteld dat Boris Johnson naar Iran is gereisd om het lot van een Britse landgenote te bepleiten. Hij is onverricht terzake teruggekeerd."

"Ik zou niet inzetten op sancties. We zitten in een heel precaire situatie, waarbij een einde is gekomen aan de gerechtelijke procedure. Er is een definitief vonnis. We hangen nu af van de goede wil. Ik denk dat dreigen met sancties nu niet het goede moment is. Ik heb dat ook gezegd in het Vlaams Parlement. Ik begrijp dat de academische wereld er over nadenkt om de academische samenwerking stop te zetten. Als er embargo’s komen, dan moet Europa dat doen. Dat kunnen we vanuit Vlaanderen of België alleen niet doen. Ik ben heel begaan met zijn lot", besluit Bourgeois.

Meest gelezen