Videospeler inladen...

Jambon belooft "gedragen veiligheidsplan" voor Brussel, zonder eengemaakte politiezone

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zal er binnenkort een "gedragen veiligheidsplan" zijn voor Brussel. Een eengemaakte politiezone ligt voorlopig niet op tafel. "Als daar lokaal geen draagvlak voor is, dan zou dat de situatie alleen maar onveiliger maken."

Alle 19 Brusselse burgemeesters zitten vanmorgen samen met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Na dit overleg kan er volgens Jambon snel een "gedragen plan" komen voor het veiligheidsbeleid in Brussel.

Jambon heeft recent ook vergaderd met de korpschef van zone Brussel-hoofdstad Elsene en met de minister-president van het Brussels Gewest, Rudi Vervoort (PS). "Nu kan ik binnenkort met een veiligheidsplan komen voor Brussel dat door iedereen wordt ondersteund: zowel op het lokale niveau, als door het gewest en de federale regering. Dit is een goed voorbeeld van samenwerkingsfederalisme."

Het veiligheidsplan van Jambon moet enkele pijnpunten aanpakken bij de Brusselse politie. Na de rellen van afgelopen weken bleek uit een rapport van de Algemene Inspectie dat de Brusselse politie goed is voorbereid op betogingen, maar geen plan heeft voor spontane rellen.

Eengemaakte politiezone voorlopig niet op tafel

Wat er precies in het plan van Jambon zal staan, weten we nog niet, maar het zal niet gaan over een eengemaakte politiezone. "Als daar lokaal geen draagvlak voor is, zou een eengemaakte politiezone de situatie veel onveiliger maken", zegt Jambon daarover. "Er zijn dan zo veel mogelijkheden om stokken in de wielen te steken."

Burgemeester van Etterbeek Vincent De Wolf (MR) verdedigde in "De ochtend" op Radio 1 de zes Brusselse politiezones. "Brussel heeft 1,2 miljoen inwoners", klonk het. "Als daar maar één politiezone voor is, zou dat betekenen dat Vlaanderen nog maar vijf zones mag hebben voor het heel Vlaams Gewest."

Jambon benadrukt dat hij voorstander blijft van een eengemaakte Brusselse politiezone, en neemt ook de Vlaamse en Waalse politiezones onder de loep. "Er zijn nu 187 politiezones in ons land, dat is veel te veel. We moeten in Brussel naar één zone, maar ook in de rest van het land moeten er fusies komen."

1 Federale verbindingsofficier bij rellen

Bij rellen in Brussel komt de leiding bij één politieofficier. Dat hebben de ministers Jambon en Geens vandaag afgesproken met de 19 Brusselse burgemeesters. Het is één van de onderdelen van het Brussels actieplan tegen rellen, dat tegen eind dit jaar af moet zijn.

De Franstaligen willen geen samensmelting van de zes politiezones, daarom zal bij rellen één politieofficier de leiding krijgen.

"We weten dat op 11 november 100 politiemannen naar de rellen werden gestuurd door de verschillende politiezones, maar die werden niet ingezet.  Met een  verbindingsofficier zal dat niet meer kunnen gebeuren", zegt Vincent De Wolf, burgemeester van Etterbeek. 

"De verbindingsofficier zal een chef zijn van één van de zes politiezones, en die zal de leiding krijgen van het geheel", laat ministerJambon weten.

Meest gelezen