Kebabzaken in Beringen opgelucht

De uitbaters van kebabzaken in Beringen zijn opgelucht nu het Europees parlement toch geen verbod invoert op het gebruik van fosfaten in kebab.

In het Europees parlement gingen er stemmen om het gebruik van fosfaten in kebab te verbieden. Teveel fosfaten in onze voeding zouden gevaarlijk zijn voor onze gezondheid en  een verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen veroorzaken.  Maar het voorstel van de groenen en de sociaademocraten haalde nipt geen meerderheid. 

Mals vlees dankzij fosfaat

 

Fosfaten worden vooral gebruikt in kebabrollen die diepgevroren zijn. Ze houden het vlees mals en verhinderen dat er water uitsijpelt. Voor heel wat kebabzaken zouden strengere regels de doodsteek kunnen betekenen. Een Duits europarlementslid sprak van 100.000 jobs in zijn land alleen. 

Beringen, kebabgemeente

 

Ook in Limburg zijn er heel wat eetgelegenheden die kebab verkopen. Beringen bijvoorbeeld telt tien kebabzaken. Op facebookpagina's was er dan ook een drukke discussie over de zin en onzin van de maatregel. De uitbater van kebabzaak Cesme begrijpt niet waarom de fosfaatdiscussie zich zo op kebab toespitste. Ook in andere voedingsmiddelen zitten er fosfaten. "Moeten die dan allemaal verboden worden?" vraag hij zich af. Zijn collega van kebabzaak Mara wijst gewoon naar de lange rij wachtenden in zijn zaak. " Zouden mensen aanschuiven voor iets wat ongezond is?, merkt hij laconiek op.  

Meest gelezen