Maxime Anciaux - All rights reserved

Frankrijk: Jongeren moeten toestemming vragen aan ouders om Facebookprofiel aan te maken

In Frankrijk moeten kinderen onder de 16 voortaan toestemming vragen aan hun ouders voor ze op Facebook een eigen profiel mogen aanmaken. De ministerraad heeft een wetsvoorstel daarover goedgekeurd. Het voorstel maakt deel uit van een reeks maatregelen waarmee Frankrijk de privacy van internetgebruikers beter wil beschermen, meldt correspondent Frank Renout.

Het nieuwe wetsvoorstel van de Franse regering gaat over persoonsgegevens en de manier waarop bedrijven daarmee omgaan. Daarmee gaat het ook om de bescherming van de privacy.

"Als mensen ergens hun privégegevens openbaar maken, dan is het wel op sociaalnetwerksites. Daar zijn veel jongeren te vinden. Om kinderen beter te beschermen, zet Frankrijk een opvallende stap", meldt Frank Renout.

"Als je jonger bent dan 16 jaar, dan moeten je ouders toestemming geven om op bijvoorbeeld Facebook te gaan. Juridisch gezien kan alleen een volwassene toestemming geven aan een bedrijf voor het gebruik van de gegevens van de kinderen. Zo komt het in de wet te staan die binnenkort naar het parlement gaat."

Wat de regering niet bekend heeft gemaakt, is hoe er zal worden toegezien op de naleving van de wet. "Hoe voorkom je dat kinderen onder de 16 jaar zonder toestemming van vader of moeder op Facebook gaan. Dat zal nog een stevig debat opleveren in het Franse parlement en in Franse gezinnen", besluit Frank Renout.

Meest gelezen