Klimmen tussen generatoren en compressoren in B-Mine

Klimliefhebbers komen binnenkort nog meer aan hun trekken op het voormalige mijnterrein van Beringen. Het klimcentrum Alpamayo bouwt er een boulderroom in de vroegere elektriciteitshal.

Boulderen is een aparte discipline binnen het sportklimmen. Het is dynamisch klimmen op lage hoogte.  Je klimt zonder touw en de hoogte die je moet overwinnen is dus eerder beperkt. In B-mine is de maximum hoogte in de boulderroom 4,5 meter.  Da's nog altijd behoorlijk hoog mocht je naar beneden stuiken en dus ligt er ook een valmat. 

Erfgoed hielp mee

De elektriciteitshal is beschermd als erfgoed en de bouwers van de boulderroom moesten daar uiteraard rekening mee houden. De dienst Erfgoed en B-mine zelf waren dan ook nauw betrokken bij het uittekenen van de plannen. Het resultaat mag er zijn. Je kan er binnenkort klimmen tussen de oude machines - zoals compressoren en generatoren - uit de tijd dat de mijn van Beringen nog werkte.  Wie liever in de hoogte klimt kan uiteraard ook nog terecht in de gewone klimzaal van Alpamayo. Die zaal is nu precies een jaar open en is een van de vele attracties die je tegenwoordig op B-mine kan vinden. 

Meest gelezen