Kunstenaar hangt kleding van vluchtelingen op Lesbos op in kerk in hartje Londen

In de kerk van St. James in Londen heeft een kunstenaar 700 kledingstukken van vluchtelingen op Lesbos opgehangen. In de aanloop naar Kerstmis wil ze daarmee de aandacht vestigen op de penibele situatie van mensen die oorlog en ellende ontvluchten.

Een babypakje met het opschrift "Mijn eerste Kerstmis ooit", een pyjama met de mouwen ineengeschoven, een jeansbroek die ondersteboven als een parachute hangt. Schoenen, sokken, wanten, mutsen. Een lange blauwe sjaal.

Het zijn slechts enkele van de 700 kledingstukken die Arabella Dorman hoog in de kerk van St. James in hartje Londen heeft opgehangen. Ze zijn afkomstig van vluchtelingen op Lesbos die ze achterlieten op stranden en in olijfgaarden.

"Suspended" heet het kunstwerk. De titel verwijst naar het feit dat de kledingstukken hangen, maar ook naar de vaak "hangende" situatie van mensen die oorlog en ellende ontvluchten en in een niemandsland zijn terechtgekomen.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Dorman reisde voor het eerst naar Lesbos in 2015. Eerder had ze al frontzones in Irak en Afghanistan bezocht. "Niks kon me voorbereiden op het menselijke drama op die stranden", vertelt ze aan The Guardian. "Het was zo shockerend om het oorlogstrauma van onschuldige mensen te zien, vooral dat van kinderen."

"Er lagen duizenden kledingstukken van vluchtelingen. Het idee van een leeg kledingstuk raakte me, als symbool voor de verborgen aanwezigheid van de mens die ze het had gedragen. Deze kledij onthult wat we nu aan het vergeten zijn."

Twee jaar geleden gingen de beelden van het dode lichaam van Aylan Kurdi de wereld rond. De 3-jarige Syrische jongen was tijdens zijn vlucht verdronken in de Middellandse Zee en was op een strand in Turkije aangespoeld. "Vandaag wordt de crisis erger, maar ze beheerst het nieuws niet meer", zegt Dorman. "Mensen vinden het makkelijk om het hoofd af te wenden en te vergeten, voor een deel omdat ze zich zo hulpeloos voelen."

Door de kledingstukken in de kerk op te hangen, wil Dorman de aandacht opnieuw op de situatie van vluchtelingen vestigen, niet toevallig in de aanloop naar Kerstmis. Met het kunstwerk wil ze ook geld inzamelen voor de Starfish Foundation, een organisatie die vluchtelingen helpt.

Het is niet de eerste keer dat de kunstenaar het lot van vluchtelingen onder de aandacht brengt in de kerk van St. James. 2 jaar geleden hing ze al eens een reddingsboot op die ze eveneens uit Griekenland had meegenomen. De installatie kreeg de naam "Flight".

Bekijk hieronder een timelapse-filmpje over het kunstwerk "Flight" van Arabella Dorman.

Meest gelezen