Videospeler inladen...

Tommelein: "Geen energiepact zolang niet over alle onderdelen akkoord is van alle regeringen "

Volgens Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) zal er pas sprake zijn van een energiepact als alle regeringen in dit land het akkoord tussen de 4 Energieministers goedkeuren. In de Vlaamse en federale regering ligt vooral de N-VA dwars. "Maar zonder de N-VA is geen optie", aldus Tommelein. 

Twee dagen geleden kwamen de vier ministers van Energie van dit land naar buiten met een akkoord over het energiepact. Een van de speerpunten daarin is een kernuitstap in 2025. Regeringspartij N-VA heeft daar ernstige bezwaren bij en wil de tekst zoals die nu voorligt niet goedkeuren.

Maar er is hoegenaamd nog geen sprake van een energiepact, zo verduidelijkt de Vlaamse bevoegde minister Tommelein. "Het gaat om een visienota. Ik heb nooit verklaard dat het energiepact er was", zei de liberaal in het Vlaams Parlement waar over de kwestie werd gedebatteerd vanmiddag.

"Er is geen energiepact zolang niet over alle onderdelen van het akkoord er een akkoord is van alle regeringen", aldus Tommelein. "En zonder de N-VA is geen optie", voegt de minister eraan toe.

(lees verder onder video)

Videospeler inladen...

De visienota van de Energieministers zal nu besproken worden in de verschillende regeringen. "Het is de bedoeling dat we die nota omzetten in een energiepact voor de toekomst", zegt Tommelein. "De 4 regeringen moeten zich daarover uitspreken. Dat wordt momenteel besproken, en natuurlijk zijn er nog aanpassingen want in elk regering zijn er vragen om verduidelijking en onderbouw."

Een standpunt van de Vlaamse regering over het energiepact is er op dit moment nog niet, erkent minister Tommelein. "Wij hebben daar nog geen discussie over gevoerd. Dat moet nog komen. Als de Vlaamse regering een beslissing heeft genomen, hebben wij met de Vlaamse regering een goedgekeurd energiepact. Tot dan zijn dat visienota's."

SP.A: "Namens wie zat u bij de andere Energieministers?"

Oppositiepartijen Groen, SP.A en Vlaams Belang zijn absoluut niet te spreken over het uitblijven van een helder standpunt van de Vlaamse regering. "Minister Tommelein heeft net gezegd dat hij sinds begin dit jaar samenzit met de Energieministers van andere regeringen. Namens wie zat u daar? Toch namens de Vlaamse regering? Hebt u pas ontdekt maandag op het uitgebreid bureau dat er nog geen standpunt is, dat je het niet eens bent over iets waar je al een jaar over aan het discussiëren bent. Dat is niet ernstig", aldus Joris Vandenbroucke (SP.A) 

Open VLD aan N-VA: "Gaan we die ouwen brol nog verlengen?"

Dat er in de meerderheid nog heel wat onenigheid bestaat over de kernuitstap, bleek andermaal in het Vlaams Parlement. Open VLD-parlementslid Willem-Frederik Schiltz richtte zich tot Andries Gryffroy van N-VA: "Gaan we die ouwen brol met scheurtjes nog tot 2065 verlengen?"

Videospeler inladen...

Meest gelezen