Videospeler inladen...

May verliest belangrijke stemming in het parlement over de brexit

De Britse premier Theresa May lijkt haar eigen Conservatieve partij niet meer in de hand te hebben. Ze heeft nu een cruciale stemming verloren in het Lagerhuis omdat sommige Conservatieven de kant van de oppositie kozen.

Het Lagerhuis was bijeen om te stemmen over een amendement dat was ingediend op de EU Withdrawal Bill, de wet die het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie moet mogelijk maken.

In dat amendement werd bepaald dat het parlement met een bindende stemming het laatste woord moet hebben over het uiteindelijk akkoord over het vertrek uit de EU. De regering van premier Theresa May was daar niet voor te vinden omdat op die manier de bewegingsvrijheid van Londen in de onderhandelingen over de brexit ingeperkt zou worden.

Uiteindelijk werd het amendement goedgekeurd met 309 tegen 305 stemmen en het is de eerste nederlaag van de regering-May in het Lagerhuis. Bovendien was dat enkel mogelijk omdat een aantal parlementsleden van de Conservatieve partij van May meestemden met de oppositie. Die "rebellen" waren vooral voorstanders van het "Remain"-kamp, die Conservatieven die dus wel binnen de EU wilden blijven.

Voor premier May is de stemming erg vervelend. Niet enkel omdat blijkt dat haar eigen partij niet op een lijn zit, bovendien is elke regeling met de EU nu afhankelijk van goedkeuring het Lagerhuis. De regering had de "rebellen" dan ook verweten dat die de brexit alsnog wilden dwarsbomen. De stemming kan er wel toe leiden dat de positie van premier May nog verder verzwakt wordt, zeker nu de harde voorstanders van de brexit in haar partij het vertrouwen in haar lijken te verliezen.

De socialistische oppositieleider Jeremy Corbyn had het over "een vernederend verlies van autoriteit van premier May", maar zijn Labourpartij is evenzeer verdeeld over de brexit. Waarnemers vinden overigens dat Labour nu maar eens zelf een eensgezind standpunt moet innemen over de brexit. De andere grote partijen zoals de Liberal Democrats en de Schotse nationalisten zijn tegen een brexit.

Meest gelezen