Videospeler inladen...

Michel: "Kernuitstap in 2025 alleen mogelijk als gewesten meewerken"

Premier Charles Michel (MR) blijft geloven dat een kernuitstap in 2025 mogelijk is, maar zegt er wel bij dat het "extreem moeilijk" wordt. Hij vindt dat het federale niveau zijn werk heeft gedaan en dat de gewesten nu dringend met voorstellen moeten komen. Dat zegt hij in een interview met Le Soir.

Volgens de premier moet er een grondige evaluatie gebeuren voor de knoop over een kernuitstap definitief wordt doorgehakt. Ook coalitiepartner N-VA verklaarde al dat de kosten van het energiepact op dit moment onduidelijk zijn.

In een persbericht benadrukt de premier dat er duidelijkheid moet zijn over drie punten: veilige energievoorzieningen, een verantwoorde prijs voor gezinnen en tot slot een duurzaam en milieuvriendelijk energiebeleid.

Michel zegt dat de federale regering al een aantal heel concrete maatregelen heeft genomen voor een toekomst zonder energieproject. Hij verwijst onder meer naar de offshore-projecten op de Noordzee. Nu is het aan de gewesten om hun duit in het zakje te doen. "Als iedereen nu in actie schiet, is het misschien nog mogelijk om in 2025 te stoppen met kernenergie." 

"De datum van de kernuitstap hangt niet enkel van het federale niveau af", aldus Michel. "Het zal afhangen van de geloofwaardigheid van de gewesten. Als ik om duidelijke cijfers vraag, zeg ik eigenlijk tegen de gewesten dat ze hun werk moeten doen."

"Status quo geen optie"

Het energiepact dat de vier ministers van energie in ons land sloten is volgens de premier "een goede basis om mee te werken" en kan er op basis van het document vooruitgang geboekt worden.

"Een status quo of het uitblijven van een energiepact zijn geen optie", aldus Michel. Hij roept alle politieke partijen, meerderheid en oppositie, op om samen met de industrie "verantwoordelijkheid te tonen".

Meest gelezen