Na de sneeuwval: "Het water kan beginnen binnen te sijpelen in huizen"

De sneeuw van de afgelopen dagen veroorzaakt momenteel problemen in sommige huizen. Nu het begint te dooien, kan het water op sommige plekken binnensijpelen. De dakwerkers krijgen veel oproepen, maar kunnen voorlopig maar weinig doen. 

"De telefoon staat inderdaad niet stil", zegt dakwerker Wouter Pyck uit Merelbeke in "De ochtend" op Radio 1. "Het gaat om een bekend fenomeen. De sneeuw hoopt zich op en ligt zo op plaatsen waar regen soms niet komt. Als het dan begint te dooien, kan het via de kleinste scheurtjes beginnen binnen te sijpelen."

De oplossing? "Preventief onderhoud", benadrukt de dakwerker. "Het is absoluut aan te raden om elk jaar de goten te reinigen, zelfs in steden waar niet veel bladeren zijn. Overal komt er wel wat vuil in de goot terecht. Dat kan zich opstapelen en wordt dan een probleem zodra de dooi begint."

Hoewel de dakwerkers veel oproepen krijgen, kunnen ze momenteel nog niet veel doen. "Het is momenteel nog te gevaarlijk op de daken. We wachten nog even."

Meest gelezen