Reporters

Nationale FM-radio is voorgoed verleden tijd in Noorwegen

Noorwegen heeft als eerste land ter wereld definitief de stekker uit FM-radio getrokken voor nationale uitzendingen. Die zijn voortaan enkel digitaal via DAB te beluisteren.

Naar uitzendingen op de nationale radio luisteren, kan in Noorwegen sinds vanochtend enkel nog digitaal via DAB. Geheel volgens planning gingen de laatste uitzendingen via FM in de meest noordelijke regio's en op Spitsbergen uit de ether.

Noorwegen is daarmee helemaal op digitale radio overgeschakeld voor nationale uitzendingen en dit als eerste land ter wereld. Lokale radio's blijven vooralsnog wel via FM uitzenden.

Door volledig op digitale radio in te zetten wil Noorwegen de geluidskwaliteit verbeteren en het aantal kanalen en functies vergroten tegen een kleinere kostprijs.

Toch botst het afscheid van FM op kritiek. Zo worstelt DAB soms nog met technische mankementen, is de dekking van het grondgebied niet altijd volledig en moeten luisteraars verplicht een toestel kopen dat digitale radio kan ontvangen.

De evolutie lijkt echter onafwendbaar. Landen als Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken zijn van plan het voorbeeld van Noorwegen te volgen in de loop van de komende jaren. Ook bij ons zenden de radiozenders van de VRT sinds oktober uit via DAB(+) naast de klassieke uitzending via FM.

Meest gelezen