Roemer stapt op als partijleider Nederlandse SP 

In Nederland stapt Emile Roemer op als fractievoorzitter en partijleider van de Socialistische Partij. Dat heeft hij bekend­gemaakt in Den Haag. Begin januari verlaat hij ook de Tweede Kamer. Lilian Marijnissen volgt hem op als fractievoorzitter.

In Nederland stopt Emile Roemer als kopstuk van de SP. Hij neemt ontslag als fractievoorzitter en partijleider. Begin januari verlaat hij ook de Tweede Kamer.

"Ik vind het de juiste tijd om het stokje over te dragen aan de nieuwe lichting. Mijn deel van de missie zit erop. Ik wil niet bekendstaan als de politicus die te laat wegging", zei Roemer.

Drie nederlagen op rij

Roemer leed drie keer op rij een verkiezingsnederlaag. Onder het bewind van Jan Marijnissen telde de fractie nog 25 zetels, maar sinds de verkiezingen van maart 2017 zijn dat er maar 14. 

Roemer was aan de slag als onderwijzer voordat hij in 2006 in de Tweede Kamer ging. Vier jaar later volgde hij Agnes Kant op als fractievoorzitter en partijleider.

Met Roemer als partijleider hoopte de SP weer even succesvol te worden, als onder leiding van Jan Marijnissen. Aanvankelijk scoorde Roemer goed in de peilingen, maar de verkiezingsuitslagen vielen steeds tegen.

Lilian Marijnissen

De nieuwe fractievoorzitter is Lilian Marijnissen. Ze is de 32-jarige dochter van partijboegbeeld Jan Marijnissen. Als 18-jarige was ze al lid van de gemeenteraad van Oss. Sinds maart zit ze pas in de Tweede Kamer. Voordat ze naar de kamer kwam, werkte ze bij de Rabobank en bij ambtenaren­vakbond AbvaKabo FNV.

Meest gelezen