Avalon. All rights reserved.

The New York Times laat zijn licht schijnen op de Belgische elektriciteitsmarkt

De Amerikaanse krant The New York Times heeft de Belgische elektriciteitsmarkt belicht. In een uitgebreid artikel komt de verwevenheid van de Belgische distributeurs, producenten en politici aan bod. De aanleiding was een ruimtefoto.

In de lente postte een astronaut een ruimtefoto van Europa vanuit het ISS. Daarop was een fel verlicht België duidelijk te zien. De journalisten van The New York Times vroegen zich kennelijk af: hoe komt het dat België 's nachts zijn straatverlichting laat branden? Wat volgt is een kritische blik op de elektriciteitsmarkt van "de wereldleider in lichtvervuiling".

De journalist van The New York Times begint met de "officiële reden" voor het aanblijven van de straatverlichting: veiligheid. In de rest van het artikel gaat het over "de wederzijdse, vruchtbare relatie tussen politici, elektriciteitsdistributeurs en Electrabel".

Reekmans

The New York Times belde onder meer met Peter Reekmans (Lijst Dedecker), de burgemeester van Glabbeek en auteur van het boek "De Vlaamse ziekte" over het kluwen van de intercommunales. Reekmans laat aan The New York Times weten dat "het systeem in België de lokale politici beloont om de lichten te laten branden".

De verwevenheid van de energiedistributeurs en de lokale politiek is niet nieuw. "De winsten uit de distributie worden uitbetaald aan de lokale besturen. Die hebben dan weer aandelen in die distributeurs en lokale politici krijgen vergoedingen voor hun zitje bij de toezichthouder", legt Reekmans uit.

Quasi-monopolie

The New York Times stelt het met stijgende verbazing vast en raakt ook de hoge elektriciteitsprijs in ons land aan. "België heeft de hoogste elektriciteitsprijs van de Europese Unie. Nochtans haalt het land de meeste energie uit kerncentrales, een goedkope bron van energie."

De naam Electrabel kon niet achterwege blijven. De Amerikaanse krant heeft het over het "quasi-monopolie" van de elektriciteitsproducent en herinnert eraan dat een vijfde van de winst van het moederbedrijf Engie te danken is aan Electrabel en de kerncentrales.

Eén telefoontje

Tot slot belt The New York Times ook met Koen Kennis, N-VA-schepen in Antwerpen en bestuurder bij netbeheerder Eandis. "Waarom houdt Antwerpen 95 procent van zijn lichten aan 's nachts? Bovendien verdeelt Eandis die elektriciteit en als bestuurder krijgen Kennis 10.000 euro per jaar, 1 van zijn 35 mandaten."

Kennis antwoordt dat hij hard werkt om van binnenuit het kluwen aan agentschappen te hervormen en het aantal mandaten te verminderen. Hij geeft ook wel toe dat een telefoontje naar Eandis voldoende zou zijn om met één druk op de knop de Antwerpse lichten te doven.

Meest gelezen