Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Onderzoek naar Polanski na klacht over kindermisbruik  

De politie van de Amerikaanse stad Los Angeles is een onderzoek gestart naar regisseur Roman Polanski (84), omdat hij in 1975 een kind zou hebben misbruikt. Zijn advocaat noemt de klacht in een mededeling "onzin".  Polanski kan niet meer worden aangeklaagd, omdat de verjaringstermijn overschreden is. 

Volgens de krant Los Angeles Times zou Polanski avances hebben gemaakt tegenover de toen 10-jarige Marianne Barnard. Zij schreef in oktober op Twitter dat Polanski op een strand in Malibu foto's van haar had genomen toen ze naakt was of enkel een bontjas droeg, en dat hij "van daar verder ging". Ze stapte in oktober naar de politie.

De advocaat van Polanski, Harland Brown, noemt de klacht in een mededeling "onzin". "We hebben de LAPD gecontacteerd en zullen alle informatie die we hebben, overmaken en hen vragen een volledig en diepgaand onderzoek te voeren", aldus de advocaat. "Daaruit zal blijken dat het hele verhaal vals is." Polanski kan niet worden aangeklaagd, omdat de verjaringstermijn overschreden is.

Polanski werd al door verschillende vrouwen van gelijkaardige feiten beschuldigd. Het Zwitserse gerecht liet in oktober weten een onderzoek te hebben gestart tegen de regisseur, omdat hij 45 jaar geleden in Zwitserland een Duitse actrice zou hebben verkracht toen ze 15 jaar oud was.

Een andere vrouw meldde in augustus dat ze in 1973 op 16-jarige leeftijd seksueel misbruikt werd door Polanski. En in 2010 verklaarde de Britse actrice Charlotte Lewis al dat Polanski haar in 1983 misbruikte toen ze een tiener was. 

De regisseur pleitte in 1977 in Californië schuldig aan onwettige geslachtsgemeenschap met een 13-jarig meisje, maar vluchtte in 1978 naar Europa voor het vonnis werd uitgesproken. Hij verdeelt zijn tijd tussen Frankrijk, Polen en Zwitserland, de landen die al geweigerd hebben hem aan de VS uit te leveren. Polanski won een Oscar voor beste regisseur voor "The pianist". 

Meest gelezen