Waarom de beelden met verborgen camera bij 't Fornuis wél van belang zijn

Tom Cochez van Apache legt uit waarom de nieuwssite de beelden met verborgen camera van het feest in 't Fornuis wel van maatschappelijk belang vindt. Hij antwoordt zo op een opiniestuk van professor Mediarecht Leo Neels, die het tegendeel beweert.

In het opiniestuk 'Verborgen camera bij 't Fornuis: Eerst feiten, dan opinie' buigt professor Mediarecht Leo Neels zich over de vraag of Apache het filmpje over het fameuze etentje in 't Fornuis online mocht zetten. Zijn antwoord is duidelijk: neen. Zijn argument is dat al evenzeer: het ging niet over een grote maatschappelijke aangelegenheid van algemeen belang. Enkel dan - zo voorziet de code voor journalistiek - kunnen verborgen camerabeelden worden gebruikt.

Verborgen camera

Voorbeelden van het gebruik van verborgen ­camerabeelden zijn er voldoende. Denk bijvoorbeeld aan de beklijvende Pano-reportage "Undercover In De Zorgfabriek", waarin Lina Nasser wanpraktijken in zorgcentra blootlegde.

Iets langer geleden draaide Panorama beelden van de Antwerpse rechters die op uitnodiging van het Antwerp World Diamond Centre een bezoek brachten aan de Jain-tempel in Wilrijk.

Die beelden onthulden hoe onderzoeksrechters die grote diamantfraudedossiers behandelden en rechters die over dezelfde dossiers zouden moeten oordelen, gezellig aan de dis schoven met topdiamantairs die ze in andere omstandigheden als verdachte of beschuldigde voor zich konden krijgen.

Parallel

Als voormalig raadsman van de Hoge Raad voor de Diamant, is dat laatste verhaal Leo Neels ongetwijfeld bekend. De parallellen tussen het bezoek aan de Jain-tempel en het etentje in 't Fornuis zijn treffend. In de Jain-tempel zaten diamantairs en 'hun' rechters samen aan tafel. In 't Fornuis schoof het bijna voltallige Antwerpse schepencollege aan voor een feestelijke maaltijd aangeboden door Erik Van der Paal.

Van der Paal is de bouwpromotor achter een belangrijk Antwerps vastgoedproject - de Slachthuissite - waarover in dezelfde periode belangrijke politieke beslissingen werden genomen. Eerder kreeg Van der Paal, tegen alle adviezen in, van datzelfde college al een hoogbouwvergunning voor de Tunnelplaats. Een site waar Land Invest Group een onverklaarbaar hoog bedrag veil voor had.

Onfris

De voorbije weken kwam er, onder meer via zakenkrant De Tijd, meer duidelijk over hoe de kaarten tussen Erik Van der Paal en de andere aandeelhouders binnen Land Invest Group precies geschud zijn. Het plaatje oogt niet fraai.

Op de Slachthuissite doet het Antwerpse college zaken met een bouwpromotor die op de rand van het faillissement balanceert en tegen een gigantische schuldenberg van 121 miljoen euro aankijkt. De interne keuken van de projectontwikkelaar oogt dermate onfris dat revisorbureau PWC een reddingsplan eist omdat er "gewichtige feiten" zijn vastgesteld die de continuïteit van de onderneming in gevaar brengen.

De bouwpromotor staat - als we zijn eigen verklaringen in De Standaard mogen geloven - zéér dicht bij burgemeester Bart De Wever en bij een aantal andere genodigden. Niet het minst bij de bevoegde Antwerpse schepen Rob Van de Velde. Dat is de projectontwikkelaar aan wie de stad stadsgronden op de Slachthuissite wil verkopen, of er een eigendomsrecht op wil verlenen.

De Tijd bevestigde afgelopen weekend nog dat er al maanden politieke druk wordt uitgeoefend op het stedelijk vastgoedbedrijf van de stad om de eigendomsrechten die de stad op de Slachthuissite heeft over te dragen aan Land Invest Group.

Filmpje

Het zijn allemaal feiten die naadloos aansluiten bij het uitgebreide dossier dat Apache daarover de voorbije vijf jaar opbouwde. Gaande van de dubbele verkoop van de Tunnelplaats over het blootleggen van de geheime deal tussen de stad en Land Invest Group op de Slachthuissite, tot de linken met het faillissement van Optima Bank.

Leo Neels vindt het allemaal maatschappelijk irrelevant. Het is geen grote maatschappelijke aangelegenheid van algemeen belang, zegt hij. Ieder zijn oordeel, al hadden we van een mediaprofessor die geregeld kritiek formuleert op de lichtheid van sommige berichtgeving verwacht dat hij de moeite zou nemen om een dossier te lezen in plaats van enkel te klikken op een filmpje.

---

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Meest gelezen