lev dolgachov

Record aantal giften voor Universiteit Antwerpen

Meer en meer mensen denken aan UAntwerpen als ze hun testament opmaken of als ze een gift willen doen aan een goed doel. Dit jaar kreeg de universiteit al 1,7 miljoen euro aan giften en 1,2 miljoen euro aan legaten binnen.

Giften

 

De universiteit zag het aantal giften jaar na jaar stijgen. Het jaar is nog niet helemaal voorbij, maar nu is al duidelijk dat het record zal sneuvelen. Drie jaar geleden werd er in totaal ruim 718 000 euro geschonken aan de Universiteit Antwerpen, nu is dat al meer dan het dubbele. "We zetten al een tijdje enkele onderzoeken in de schijnwerpers", zegt Tinne Marynissen van het Universiteitsfonds. "Bovendien kunnen mensen zélf aangeven waar ze willen dat het geld naartoe gaat, bijvoorbeeld naar kankeronderzoek of onderzoek naar de ziekte van Alzheimer."

Testament

 

De Universiteit Antwerpen wordt ook steeds vaker opgenomen in het testament. Zo waren er dit jaar voor 1, 2 miljoen euro legaten aan de universiteit. "Die toenemende belangstelling heeft mogelijk te maken met de invoering van het nieuwe erfrecht", weet Tinne Marynissen. Voortaan krijgen erflaters meer mogelijkheden om tijdens hun leven zelf te bepalen wat er met hun nalatenschap moet gebeuren."

Baanbrekend onderzoek

 

Het geld van giften en legaten komt terecht in het Universiteitsfonds, dat in 2010 werd opgericht. "Het extra geld is nodig om doorgedreven baanbrekend onderzoek te kunnen doen", zegt Tinne Marynissen. Daarnaast wordt een deel van het geld ook gebruikt voor studiebeurzen voor minder vermogende studenten. 

Meest gelezen