2006 AP

Salma Hayek: "Harvey Weinstein was jarenlang mijn monster"

In een opiniestuk in The New York Times doet Salma Hayek een boekje open over haar wedervaren met Harvey Weinstein voor, tijdens en na de opnames van de film "Frida". Ze zegt dat de gevallen filmproducent haar het leven voortdurend zuur maakte en haar tot een seksscène dwong die ze eigenlijk niet wou spelen.

Vijftien jaar geleden is het intussen dat "Frida" verscheen, de filmbiografie over Frida Kahlo van Julie Taymor met Salma Hayek in de hoofdrol. De film was goed voor liefst 6 Oscarnominaties en 2 Oscars, maar uit een opiniestuk van de gevierde Mexicaanse actrice in The New York Times moet nu blijken dat het hele project voor haar een nachtmerrie was. De schuldige? Harvey Weinstein, zegt ze.

"Harvey Weinstein was een gepassioneerde cinefiel, een man die van risico's hield, een beschermheer van filmtalent, een liefhebbende vader en een monster", schrijft Hayek. "Jarenlang was hij mijn monster."

Harvey had "ja" gezegd, maar wist ik veel dat het mijn beurt zou zijn om "nee" te zeggen

Hayek wou al jaren een film maken over haar grote idool Kahlo en bewoog destijds hemel en aarde opdat Miramax met haar in zee zou gaan, het productiehuis waar Weinstein toen de baas was. "Op dat moment wist ik enkel dat hij een opmerkelijk intellect had en dat hij een trouwe vriend en een familieman was."

Groot was haar opluchting toen ze een akkoord met Weinstein wist te sluiten om "Frida" te maken, maar lang zou die vreugde niet duren. "Hij had "ja" gezegd, maar wist ik veel dat het mijn beurt zou zijn om "nee" te zeggen. Nee om mijn deur voor hem te openen op elk uur van de nacht, hotel na hotel, locatie na locatie. Nee om samen een douche te nemen. Nee om hem te laten kijken terwijl ik een douche nam."

"Nee om hem een massage te geven. Nee om een naakte vriend van hem mij een massage te laten geven. Nee om hem mij orale seks te laten geven. Nee om samen met een andere vrouw naakt te zijn. Nee, nee, nee. En met elke weigering kwam de machiavelliaanse woede van Harvey. Ik denk niet dat hij iets meer haatte dan het woord "nee"."

Harvey zou me de film laten afmaken als ik een seksscène met een andere vrouw zou spelen

De lijst met intimidaties, bedreigingen en ongewenste voorstellen die Hayek vervolgens aanhaalt, is lang. Ze schrijft hoe hij haar met de dood bedreigde, hoe hij haar rol in "Frida" aan een andere actrice wou geven en hoe hij haar plots onhaalbare eisen stelde om de film alsnog te maken. Zo moest Hayek 10 miljoen dollar zien te verzamelen om het project te financieren. Ze moest ook een topregisseur in huis halen en het hele script kosteloos laten herschrijven.

Tot haar eigen verbazing wist Hayek deze voorwaarden in te lossen en konden de opnames beginnen met haar in de hoofdrol. Plots dook een nieuw probleem op: Weinstein vond haar niet "sexy" genoeg in het personage van Kahlo. "Hij bood me één mogelijkheid aan om voort te doen: hij zou me de film laten afmaken als ik een seksscène met een andere vrouw zou spelen. Daarbij wou hij full-frontal nudity."

Hoewel Hayek het zelf niet wou, had ze naar eigen zeggen geen andere keuze om de film te redden dan op deze eis in te gaan. Tijdens de opname van de scène kreeg ze een fysieke en mentale inzinking, zo schrijft ze.

Waarom moeten zoveel vrouwen onder ons ten oorlog trekken om onze verhalen te vertellen?  

Toen "Frida" af was, bleef Weinstein moeilijk doen. Zo wou hij de film niet in de bioscoop uitbrengen, hoewel het testpubliek laaiend enthousiast was. Na lang aandringen deed hij het toch. Wereldwijd zou "Frida" uiteindelijk ruim 56 miljoen dollar opbrengen.

"Waarom moeten zoveel vrouwen onder ons ten oorlog trekken om onze verhalen te vertellen terwijl we zoveel te bieden hebben?", vraagt Hayek zich af. "Waarom moeten we ons met hand en tand verdedigen om onze waardigheid te behouden?"

"Ik denk dat het komt omdat wij, vrouwen, artistiek gedevalueerd zijn. Onze stemmen zijn niet welkom. Tot onze industrie gelijk is en vrouwen en mannen dezelfde waarde hebben, zal onze gemeenschap een vruchtbare grond voor roofdieren blijven."

Meest gelezen