Sint-Truiden wil minder bars langs Chaussée d'Amour

Sint-Truiden wil minder bars op de Chaussée d'Amour. De stad verhoogt daarom de overlasttaks die de uitbaters jaarlijks moeten betalen. De sector is niet te spreken over de maatregel. 

Het gaat om een taks van bijna 6.000 euro die wordt opgetrokken naar 10.000 euro, voor een oppervlakte tussen de 25 en 50 vierkante meter. Veel uitbaters van de eroshuizen betalen de taks nu niet en zij zullen dan ook strenger worden aangepakt.

Als de uitbaters niet betalen kunnen ook de eigenaars van het pand aansprakelijk worden gesteld. "De taks wordt op dit moment amper betaald, omdat de uitbaters vaak onbekend zijn en we ze moeilijk te pakken krijgen", zegt schepen van Financiën Ingrid Kempeneers. "We hebben het juridisch nagevraagd of we de kosten ook kunnen verhalen op de eigenaars van de panden en die mogelijkheid is er."

Forse verhoging

Daarnaast wordt de taks ook bijna dubbel zo hoog. "We willen zo eigenlijk de volledige sector ontraden", zegt de schepen. "Er is nog altijd veel overlast voor de inwoners, er gebeuren malafide praktijken gelinkt aan de bars en we willen bars sluiten die deze praktijken blijven volhouden, met hulp van de politie."

De sector is niet te spreken over de geplande wijziging en wil een overleg met de stad. Die moet de maatregel volgende week nog goedkeuren op de gemeenteraad.
 

Meest gelezen