Videospeler inladen...

Sven Mary wordt opnieuw advocaat van terreur­verdachte Salah Abdeslam en zal om uitstel vragen

Sven Mary wordt opnieuw de advocaat van terreurverdachte Salah Abdeslam. Mary zal hem dus verdedigen op het proces over de schietpartij in de Driesstraat in Vorst, dat maandag in Brussel start. De advocaat zal om uitstel vragen en Abdeslam zal naar alle waarschijnlijkheid dan ook niet overgebracht worden naar Brussel. Dat heeft VRT NWS vernomen uit goede bron. Mary zelf reageert voorlopig niet.

Nadat Salah Abdeslam op 18 maart 2016 opgepakt kon worden door de speurders in een schuilhuis in Molenbeek, was Sven Mary al een tijdlang advocaat van de meest gezochte terreurverdachte van ons land. Maar omdat Abdeslam zich - op zijn eerste verhoor na - in stilzwijgen hulde, zag hij in oktober vorig jaar af van de verdediging. "Ik dring niet tot hem door", zei hij toen.

Maar nu heeft hij dus toch beslist om opnieuw de advocaat van Salah Abdeslam te worden. Mary zal hem dus maandag in het Brusselse justitiepaleis verdedigen. Abdeslam staat daar samen met Sofiene Ayari terecht voor de schietpartij in de Driesstraat op 15 maart 2016.

Mary zal op het proces om uitstel vragen zodat hij de nodige tijd krijgt om het dossier te bestuderen. Méér dan waarschijnlijk wordt Abdeslam maandag zelfs niet overgebracht naar Brussel. De stafhouder bij de balie in Brussel heeft al kort gereageerd: "Blijkbaar is er vertrouwen tussen Salah Abdeslam en zijn advocaat, Sven Mary. Ik ga ervan uit dat meneer Mary dit dossier op een zo sereen mogelijke manier wil behandelen. De pers is niet altijd de ideale manier om dat te doen."

Lees verder onder foto.

Rechtbankvoorzitter: "Ik verheug mij niet op een uitstel"

De voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Brussel, Luc Hennart, is weinig opgetogen met het vooruitzicht dat er een uitstel komt in de zaak. "Het is duidelijk. Laat ons een kat een kat noemen. Ik verheug mij niet dat er een uitstel - waarschijnlijk - komt. Alle voorbereidingen hebben we gedaan - de rechtbank, de politiediensten: wij zijn klaar om te beginnen. De gevolgen zijn gekend nu er een advocaat tussenkomt: de zaak zal uitgesteld worden, maar ik ben niet zo blij over het uitstel."

Wat gebeurde er weer in de Driesstraat?

Speurders vallen op 15 maart 2016 binnen in een pand in de Driesstraat voor een "doordeweekse" huiszoeking. De agenten gaan ervan uit dat er niemand aanwezig was, maar niets blijkt minder waar: ze worden meteen onder vuur genomen. Eén terrorist komt om het leven, twee handlangers kunnen ontkomen. 

Later wordt duidelijk dat de inval in de Driesstraat een doorbraak betekent in het onderzoek naar de aanslagen van Parijs. De vingerafdrukken van Salah Abdeslam worden aangetroffen in het appartement. Abdeslam is sinds de aanslagen in Parijs de meest gezochte terreurverdachte van ons land. Drie dagen later - op 18 maart - kunnen Abdeslam en Ayari dan toch ingerekend worden in een huis in Molenbeek. Dat betekent meteen het einde van de maandenlange klopjacht op Abdeslam. Amper enkele dagen later wordt ons land getroffen door de aanslagen in Maalbeek en Zaventem.

Meest gelezen