Videospeler inladen...

Werknemers bij slecht weer waarschuwen met thuiswerkalarm?

Hoe kunnen we vermijden dat we bij winterweer allemaal massaal in de file staan? Het KMI heeft alvast een voorstel, het 'thuiswerkalarm'. "Op basis van onze gegevens kunnen werkgevers rechtstreeks hun personeel waarschuwen dat ze beter thuiswerken", zegt KMI-weerman David Dehenauw in Het Nieuwsblad. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) en Voka vinden het een interessant idee. 

Na de chaos en de 1.300 kilometer file die het winterweer maandag veroorzaakte, pleit het KMI voor een 'thuiswerkalarm' bij noodweer. "We zouden de werkgevers en de overheid rechtstreeks kunnen waarschuwen als er extreem weer dreigt en het gevaarlijk wordt op de weg", zegt KMI-weerman David Dehenauw. "Dat zouden we bijvoorbeeld kunnen doen bij code oranje of rood, al is het aan de overheid om dat te beslissen."

Voor de veiligheid van de mensen en onze economie zou een thuiswerkalarm niet slecht zijn

David Dehenauw, KMI-weerman

Er zijn natuurlijk al waarschuwingen via het weerbericht of de krant. Maar volgens Dehenauw volgt de ene die raad op en de andere niet. "Wanneer mensen aangemoedigd worden door de werkgever en overheid, kan dat een effect hebben om de filedruk te vermijden. Voor de veiligheid van de mensen en ook voor de economie zou het niet slecht zijn om dat te doen." 

Minister Peeters en werkgeversorganisatie VOKA gewonnen voor idee

Werkgeversorganisatie VOKA becijferde dat de verkeersellende door de sneeuw van maandag de Vlaamse economie zo'n 20 miljoen euro heeft gekost. De organisatie vindt het 'thuisalarm' alvast een interessante piste.

"Het zijn niet alleen de medewerkers die in de file staan, ook heel wat vrachtwagens staan in de file, goederen komen te laat toe. Dus een dag als maandag kunnen we missen", zegt Hans Maertens van VOKA. "Met een goed waarschuwingssysteem zouden we heel wat dingen kunnen oplossen, zo ook op Brussels Airport."

Nu al voorzien in de wet, maar te weinig bekend

Kris Peeters (CD&V), minister van Werk

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) reageert ook positief op het voorstel. "Het feit is dat we dit in de wet werkbaar werk hebben voorzien, maar dat dat te weinig bekend is. Ik ga ervan uit dat met dit nieuwe voorstel, we wat meer hierover kunnen communiceren zodat de ondernemingen weten dat het mogelijk is."

"Natuurlijk moeten er afspraken worden gemaakt en een algemeen kader worden gecreeërd met het KMI om te bepalen wat de bijzondere weersomstandigheden zijn", zegt de minister. Peeters gaat hierover ook samenzitten met het KMI en de sociale partners. 

Meest gelezen