Tweede jaar op rij recordaantal journalisten in de gevangenis

Er zitten 262 journalisten in de gevangenis omwille van journalistieke feiten. Het aantal vormt voor het tweede jaar op rij een record, dat meldt het Committee to Protect Journalists (CPJ). "De Westerse wereldmachten zijn er niet in geslaagd om de situatie van de persvrijheid te verbeteren", aldus het CPJ.

Op 1 december 2017 zaten 262 journalisten in de cel. Het aantal journalisten dat werd gearresteerd omwille van journalistieke feiten heeft voor het tweede jaar op rij een record bereikt. Vorig jaar waren het er drie minder, namelijk 259. Volgens CPJ oefenen de westerste machten niet voldoende druk uit op landen zoals Turkije, China en Egypte, in deze landen wordt meer dan de helft van de 262 journalisten gevangen gehouden.  

Turkije domineert dit droevige trio met 73 gevallen, in China zijn er 41 gevallen en in zitten Egypte 20 journalisten vast. Hierna volgen Eritrea met 15, en Azerbeidzjan en Vietnam met 10 gevangen genomen journalisten. 

Aantal journalisten in cel wegens "vals nieuws" verdubbeld

"In een rechtvaardigde maatschappij, zou geen enkele journalist gevangen genomen mogen worden vanwege zijn journalistieke activiteiten en kritische berichtgeving", zegt directeur van CPJ Joel Simon. "Landen die journalisten opsluiten voor wat ze publiceren, schenden de internationale wetgeving en moeten verantwoordelijk worden gesteld."

In een rechtvaardigde maatschappij zou geen enkele journalist gevangen genomen mogen worden vanwege zijn kritische berichtgeving

Joel Simon

De organisatie stelt dat de internationale gemeenschap te weinig doet om repressieve landen te isoleren. "De nationalistische retoriek van de Amerikaanse president Donald Trump en het feit dat hij kritische media "fake news" noemt, versterken het kader waarin regeringsleiders beslissen om journalisten op te sluiten", aldus CPJ. Afgelopen jaar is het aantal journalisten dat in de cel zit vanwege "vals nieuws" verdubbeld. 

Volgens een rondvraag van CPJ zitten 194 journalisten (74 procent) in de gevangenis vanwege misdaden tegen de staat, vaak in het kader van vage antiterreurwetten. In het overgrote deel (84 procent) van de gevallen was de arrestatie het gevolg van politieke berichtgeving, en bijna alle journalisten in de cel zijn plaatselijke reporters.

Meest gelezen