Venezolaanse oppositie ontvangt Sacharovprijs van het Europees Parlement

Met de prijs die genoemd is naar de voormalige Sovjetdissident Andrej Sacharov steunt het Europees Parlement mensen die zich inzetten voor de vrijheid van denken en meningsuiting.

De prijs is in het Europees Parlement in Straatsburg overhandigd aan Julio Borges, de voorzitter van het parlement van het Zuid-Amerikaanse land Venezuela. Borges is een van de leiders van de democratische oppositie die nu de meerderheid heeft in het parlement, maar in een open conflict gewikkeld is met de links-populistische president Nicolás Maduro.

Antonio Tajani, de voorzitter van het EP, zette de toon door te zeggen"dat deze prijs niet enkel gaat naar de democratische oppositie, maar naar alle Venezolanen ter wereld. Het Venezolaanse parlement is de enige vergadering die legitiem en democratisch verkozen is en is het hart van de democratie en het symbool van pluralisme. De andere pijler is de vrijheid van meningsuiting", aldus de EP-voorzitter.

In zijn dankwoord verwees Borges naar de sociaaleconomische neergang van zijn land: "Deze prijs is een erkenning voor alle moeders die zichzelf eten ontzeggen om hun kinderen te redden, voor alle kinderen die door de vuilnisbelten dwalen om hun honger te stillen", zei hij.

Met de Sacharovprijs steunt het Europees Parlement sinds 1988 mensen of organisaties die zich verdienstelijk maken op het vlak van de vrije meningsuitging. Toch was de keuze dit jaar niet unaniem: de extreemlinkse fractie in het EP en sommige socialisten bleven weg omdat ze kritiek hebben op de Venezolaanse oppositie.

Vorig jaar ging de prijs naar Nadia Murad en Lamiya Aji Bashar, twee jonge vrouwen van de jezidi-gemeenschap in Irak die een tijdlang gevangen werden gehouden door de radicaal-islamitische terreurgroep IS.

Meest gelezen