Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Waarom Europa Afrikaanse soldaten in de Sahel wil steunen

In Parijs zitten enkele Europese en Afrikaanse leiders samen om de situatie in de Sahel te bespreken. Die regio blijft een kruitvat. Ook de dreigende terugkeer van  IS-strijders baart zorgen. Hoog tijd om de krachten te bundelen, denken de deelnemers.

De Franse president, Emmanuel Macron, is de initiatiefnemer van het overleg. Hij heeft het over een "steunvergadering". Er moeten dringend meer geld en meer middelen komen om de Sahel militair en politiek stabiel te maken. Dat heeft Macron zelf vastgesteld tijdens zijn recente bezoek aan Mali en Burkina Faso. Volgens hem hebben "de terroristen belangrijke militaire en symbolische overwinningen geboekt".

Macron heeft de staatshoofden van de zogenoemde G5 uitgenodigd voor een gesprek in de marge van de klimaattop van gisteren. De presidenten Keïta van Mali, Issoufou van Niger, Kaboré van Burkina Faso, Déby van Tsjaad en Abdelaziz van Mauretanië (zie foto) komen er steun vragen voor hun strijd tegen rebellen, jihadisten en mensensmokkelaars.  Aan de andere kant van de tafel zitten onder meer afgevaardigden van de Afrikaanse en van de Europese Unie, van Saudi-Arabië en de VS én ook de Duitse bondskanselier Merkel, de Italiaanse premier Gentiloni en onze premier Charles Michel zijn erbij. 

Jihadisten moeilijk te bestrijden

De opstoot van jihadisme in de Sahel is niet nieuw.  Gewapende groepen als AQIM (Al Qaeda in de Maghreb) maar ook andere sympathisanten en splintergroepen maken de regio onveilig, zeker sinds de Arabische lente en de val van de Libische president Kaddhafi in 2011. In 2013 slaagde een Franse interventie erin om de rebellen deels te verdrijven. Frankrijk houdt nu nog 4000 van zijn soldaten in het gebied in het kader van zijn operatie Barkhane. België leidt in Mali een Europese opleidingsmissie en heeft er 175 manschappen ter plaatse. En dan is er ook nog de internationale missie MINUSMA van de Verenigde Naties in Mali. 

Maar het geweld tegen plaatselijke militairen, burgers en expats is niet gestopt. Een voorbeeld: midden augustus was er nog een aanslag met 18 doden op een restaurant in hartje Ouagadougou in Burkina Faso. Militaire kampen en konvooien blijven een uitgelezen doelwit van de naar schatting 500 tot 800 strijders die hun weg handig kennen en profiteren van de politieke instabiliteit in de regio. De Sahel is ook een doorgangsplaats voor migranten en vluchtelingen én zit vol met wapens van na de Libische revolutie. 

G5-operatie zonder spierballen

Sinds begin dit jaar is er ook een militaire operatie van de G5 actief, met een hoofdkwartier in Sévaré in Mali. Tegen midden volgend jaar willen de vijf Sahellanden die missie uitbouwen tot een moderne interventiemacht van zo'n 5.000 soldaten. Die kunnen door hun terreinkennis precies de verrassings­aanvallen van de extremisten verhinderen.  De interventie­macht moet sneller kunnen handelen dan de nu vaak logge vredesmissies van de Verenigde Naties. Maar de vijf Sahellanden horen bij de armste in de wereld. Financiering is een groot probleem, zelfs het startbudget van 250 miljoen euro is nog niet rond, en er is nog eens 400 miljoen euro nodig.  

Deze "steunvergadering"  is er dus op gericht om meer geld los te weken.  Saudi-Arabië zou van plan zijn om 100 miljoen dollar te storten, de VS zou met 60 miljoen over de brug komen.  

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

België wil voortrekkersrol voor stabiliteit

België leidt de Europese opleidingsmissie in Mali. Samen met vicepremier Alexander De Croo ging premier Michel de Belgische militairen eind vorige maand nog een hart onder de riem steken (foto). Michel vindt politieke stabiliteit in de Sahel zeer belangrijk, ook in het belang van Europa, "want de regio is onstabiel en dat zorgt voor potentiële problemen: terrorisme, maar ook de vluchtelingencrisis, en daarom is het belangrijk om preventief te werken, militair én met ontwikkelingssamenwerking." 

Meest gelezen