Zimbabwe beveelt illegale bezetters om boerderijen te verlaten

De nieuwe regering in het Afrikaanse land Zimbabwe eist dat mensen die illegaal boerderijen bezet hebben, die meteen verlaten. Dat geeft hoop aan blanke boeren die indertijd hun gronden verloren hebben, maar Harare wil vooral de kwakkelende economie opnieuw aanzwengelen.

Nadat onlangs de 93-jarige leider Robert Mugabe door het leger aan de kant werd gezet, heeft zijn opvolger en voormalige medestander Emmerson Mnangagwa beloofd om de economie opnieuw op gang te trekken.

De nieuwe minister van Landbouw Perrance Shiri, een voormalig hoofd van de luchtmacht, eist nu dat bezetters van boerderijen die onmiddellijk verlaten. "Enkel mensen die land wettelijk toegewezen gekregen hebben of eigendomsbewijzen kunnen voorleggen, kunnen op die boerderijen blijven en zich op de productie richten". Dat zei Shiri aan de regeringskrant The Herald.

Peter Steyl, de voorzitter van een landbouworganisatie die vooral blanke grondbezitters verenigt, reageert voorzichtig positief op de aankondiging, maar het is nog vroeg om te zien waar dat naartoe gaat". Wel heeft vorige week een blanke boer die in juni nog met geweld van zijn grond verdreven was, te horen gekregen dat hij mocht terugkeren.

Sinds de kolonisatie en het blanken minderheidsbewind van het voormalige Rhodesië was een groot van de vruchtbare gronden in handen van blanke boeren. In de periode rond 2000 werd een groot deel daarvan ingepalmd door aanhangers van toenmalig president Robert Mugabe. Officieel ging het om een herverdeling van gronden, maar in de praktijk werd zo cliënten van Mugabe bevoordeeld en kwam er veel geweld aan te pas.

De eens zo belangrijke landbouwsector in Zimbabwe is daarop fors achteruit gegaan en tussen 2000 en 2008 is het bbp van het land zowat gehalveerd. De nieuwe regering zou dat nu willen rechtzetten en een einde maken aan de corruptie en de vriendjespolitiek onder Mugabe.

 

Meest gelezen