Zoektermen in Google in 2017: technologie, Tinder, Trump, Theo en Temptation

Wat zoeken we in België op op Google? Natuurlijk vanalles en nog wat. Maar wat we zoeken, heeft toch vaak te maken met technologie, van apps tot mediaplatformen en smartphones. 

"Het (bijna afgelopen) jaar 2017 bleek het leven zoals het is te zijn", zegt Michiel Sallaets, communicatiemanager van Google Benelux. "Sociale media, voornamelijk gebruikt op de smartphone, blijken heel populair, gaande van Snapchat over Instagram tot Tinder. Reality tv komt ook in beeld, net als de presidenten Trump en Macron én de fictieve president Frank Underwood. En het "De Slimste Mens"-effect? Dat bestaat wel degelijk."

De overzichten van trending zoekopdrachten laten goed zien wat een land het afgelopen jaar heeft beziggehouden. En wat bij ons? De meest trending zoektermen? Misschien wel raar, maar waar: de inlogpagina van Facebook. Gevolgd door Eurovision 2017 (om maar te zeggen hoe mateloos populair dat blijft) en torrent9, een platform om films, muziek, games en e-books te downloaden. 

Daarna volgt "iphone 8", de Tour de France en -o ja, omarm je "guilty pleasures"- Temptation Island. Nog wat technologie ook want verderop volgt nog de inlogpagina van hotmail.com én de term "iPhone X".

Genoeg schandalen die ervoor zorgen dat Harvey Weinstein internationaal ‘maar’ op de achtste plaats is beland

En ja, de gemiddelde Belg is zeer nieuwsgierig en dat blijkt uit de zoekopdrachten. Zo bijvoorbeeld zijn "wat is mijn auto waard?", "wat is mijn ip?" en "wat is er vandaag te doen?" veelgestelde vragen. Of ook "hoe werkt Tinder?", "hoe werkt Instagram?" en "hoe werkt Paypal?", veelzeggend.

Bekend en beroemd

Google is een ideaal medium om uit te vissen wie populair is, wie tot de verbeelding spreekt, wie appeleert. En op 1 prijkt Dalila Hermans, daarna professor Magali Rodriguez Garcia en op nummer 5 Bill Barberis, die daarmee ook de eerste man is. Om maar te zeggen, het televisieprogramma "De Slimste Mens" lokt veel effect uit.

Telkens de Belg het afgelopen jaar over de landsgrenzen heen keek, bleek er zich wel iets ophefmakends af te spelen. De overwinning van de Franse president Macron, de vele woorden, strapatsen en verschijningen van de Amerikaanse president Trump, de knieval van fictief president Frank Underwood, Kevin Spacey. Maar ook de naam van Carlos Puigdemont doemt op, de man die Catalonië in vuur en vlam zette.
"Er waren genoeg gebeurtenissen en schandalen die ervoor zorgden dat de oorzaak van de #MeToo, Harvey Weinstein, ‘slechts’ op de achtste plaats is beland", klinkt het bij Google. Hij moet zelfs Brigitte Macron, vrouw van, laten voorgaan.

En wie is de meest populaire Rode Duivel volgens Google? Met voorsprong Eden Hazard, de kleine draaischijf van Chelsea. Hij gaat Dries Mertens en Romelu Lukaku vooraf.

En ook politici worden wel eens ingetikt op Google, wees maar zeker dat die resultaten hen mateloos interesseren. Federaal is Theo Francken de populairste naam, voor Maggie De Block en Zuhal Demir. Op Vlaams niveau scoren Hilde Crevits, Ben Weyts en Liesbeth Homans.

Alle resultaten stelt Google ook voor in een filmpje met Mark Uytterhoeven.

Meest gelezen