Arenda Oomen Fotografie

"Geen bewijs dat kloof tussen rijk en arm stijgt in ons land"

"Er is op basis van de beschikbare cijfers geen bewijs dat de kloof tussen rijk en arm toeneemt in ons land." Dat zeggen drie economen van de KU Leuven in een nieuw rapport, waarover De Tijd bericht.

De onderzoekers hebben de inkomsten van de Belgen in kaart gebracht via hun belastingaangiftes, van 1990 tot 2013. De opmerkelijke vaststelling is dat de ongelijkheid tussen de rijkste Belgen en de rest niet is toegenomen, op basis van die cijfers. In 1990 vloeide zo'n 9,2 procent van de inkomsten naar de rijkste 1 procent. In 2013 bedroeg het aandeel 8,3 procent.

België gaat daarmee in tegen de internationale trend. Zo was in de VS de rijkste 1 procent in 1990 goed voor 14,5 procent van het nationale inkomen. Dat aandeel was in 2013 al gestegen naar 19,6 procent. In Groot-Brittannië steeg het aandeel van de rijksten in dezelfde periode van 9,8 naar 14,5 procent.

"Het gaat om min of meer vergelijkbare cijfers, al is in sommige wel kapitaal meegenomen", zegt professor Economie André Decoster, een van de drie onderzoekers, aan onze redactie. De Belgische cijfers gaan enkel over inkomen, niet over vermogen. "Dat kan gewoon niet, er zijn gegevens beschikbaar voor inkomsten uit kapitaal."

De professor wil dan ook voorzichtig blijven in zijn conclusies. "Op basis van de fiscale aangiftes kunnen we niet vaststellen dat de ongelijkheid toeneemt. Dat is alles wat we zeggen. Wie beweert dat dat wel het geval is, en dat hoor ik vaak, baseert zich niet op de fiscale gegevens."

Meest gelezen