2018 brengt u goedkopere elektriciteit, maar duurder gas

Elektriciteit wordt volgend jaar iets goedkoper, aardgas mogelijk iets duurder voor Vlaamse gezinnen en kmo's. Dat blijkt uit de nieuwe distributienettarieven die de Vreg heeft vrijgegeven. De regulator verwacht dat de totale energiefactuur voor gezinnen volgend jaar zal dalen.

De distributienettarieven - de tarieven voor de aanleg en het onderhoud van de netwerken voor het vervoer van energie - gaan volgend jaar licht omlaag voor stroom: met gemiddeld 17 euro per jaar voor de gezinnen, en met 212 euro voor kmo's. Voor aardgas gaan ze dan weer licht de hoogte in: gemiddeld 6 euro per jaar voor de gezinnen en 14 euro per jaar voor de kmo's.

Wat betekent dit voor uw totale factuur?

Het ene stijgt, het andere daalt, maar wat u uiteraard wilt weten: wat betekent dat voor uw totale factuur? Voor elektriciteit gaat het om een daling. De distributienettarieven zijn goed voor de helft van de totale factuur, en ook de "Turteltaks" van zowat 100 euro is afgeschaft. De enige onbekende is de prijs van de grondstof elektriciteit. Maar het is onwaarschijnlijk dat die kostprijs zo zal stijgen dat ze de dalingen van de andere componenten zal tenietdoen.     

Voor aardgas is de uitkomst minder duidelijk. De distributienettarieven gaan wel licht omhoog, maar het is nog niet duidelijk hoeveel de pure aardgasprijs zal bedragen. Maar, zo stelt de Vreg, "we verwachten dat de totale energiefactuur van gezinnen in Vlaanderen die zowel elektriciteit als aardgas verbruiken, zal dalen vanaf 1 januari 2018".     

Het gaat voor alle duidelijkheid om gemiddelden. In de Westhoek (distributienetbeheerder Infrax West) en Limburg (Inter Energa) is er zelfs een lichte stijging van de distributienettarieven. 

Ook voor kmo's verwacht de Vreg een dalende impact op de totale elektriciteitsfactuur, de impact op de aardgasfactuur voor kmo's is net als voor gezinnen minder duidelijk.      

Waarom dalen de kosten voor stroom?

De distributiekosten voor stroom gaan omlaag omdat de netbeheerders van de Vreg minder kosten mogen doorrekenen. Dat komt vooral omdat de netbeheerders verwachten minder te moeten uitgeven aan steuncertificaten voor bijvoorbeeld groene stroom.     

Ook al is de daling van de tarieven beperkt, het betekent wel een trendbreuk tegenover de almaar stijgende tarieven van de voorbije jaren. 

Meest gelezen