9 op de 10 Belgen weten niet hoeveel hun aanvullend pensioen bedraagt

9 op de 10 Belgen weten niet hoe hoeveel hun aanvullend pensioen bedraagt. Dat blijkt uit de vierjaarlijkse pensioenstudie van adviesverlener Aon.

Voor het rapport onderzoekt Aon de aanvullende pensioenplannen (groepsverzekeringen en pensioenfondsen) van 300.000 Belgische werknemers bij 210 bedrijven in 13 sectoren.

Zo'n 80 procent van de werknemers spaart via de werkgever voor een aanvullend pensioen. Maar uit de studie blijkt dat slechts 9 procent goed op de hoogte is van wat ze mogen verwachten. "Werkgevers zouden veel meer energie en tijd moeten steken in het communiceren van de inhoud van die aanvullende pensioenplannen", zegt Werner Keeris van Aon in "De ochtend". "Er wordt tenslotte veel geld in gestoken."

UIt de studie blijkt voorts dat de Belgische werknemer een groepsverzekering van gemiddeld 188 per maand krijgt van zijn werkgever. Dat komt neer op 326 euro extra pensioen per maand (netto) op het einde van de loopbaan.

Lage rente

Om de levensstandaard te behouden is het aanvullend pensioen broodnodig, luidt het. Het wettelijk pensioen bedraagt voor een bediende gemiddeld slechts 71 procent van het laatste nettoloon. Voor een kaderlid daalt dat naar 52 procent.

Het grootste deel van de markt wordt beheerd door de verzekeringmaatschappijen. Ze geven gegarandeerde rentes, maar die staan door de langdurig lage rente op de financiële markten wel onder druk. "Toch blijft het altijd interessant om te sparen voor een aanvullend pensioen", zegt Keeris. "Men moet toch zeker trachten om minstens de inflatie te evenaren en dat gebeurt wel."

Als u zicht wil krijgen op uw aanvullend pensioen, kunt u terecht op de overheidswebsite mypension.be.

Wat is het aanvullend pensioen?

De tweede pensioenpijler is het aanvullend pensioen via uw werkgever. Dat kan gaan om een pensioenfonds of een groepsverzekering. Bij een verzekering is het rendement vastgelegd per storting. Bij een fonds is het rendement afhankelijk van de beursprestaties. Ook zelfstandigen kunnen gebruikmaken van de tweede pijler, maar zij moeten uiteraard zelf storten. Werknemers kunnen ook, naast de stortingen van hun werkgever, zelf bijstorten om hun aanvullend pensioen te verhogen. De andere pijlers zijn het wettelijk pensioen en het indivduele pensioensparen.

Meest gelezen