Videospeler inladen...

Advocaat prins Laurent: "Sanctie is zonder voorgaande en disproportioneel"

Het voorstel van de regering om de dotatie van prins Laurent te verminderen met 15 procent is "disproportioneel". Dat zegt de advocaat van de prins. "Het gaat hier om de facto zowat de hele jaarlijkse nettobezoldiging van de prins."

De federale regering besliste vandaag dat prins Laurent volgend jaar 15 procent van zijn dotatie moet inleveren. Het gaat om een sanctie nadat hij in legerkostuum was verschenen op de Chinese ambassade en dat zonder toelating van de regering. 

"De beslissing is zonder voorgaande en disproportioneel", zegt de advocaat van de prins. "Het bedrag van 46.000 euro is de facto zo goed als de hele jaarlijkse nettobezoldiging van de prins." Want, zo zegt de advocaat, de werkings- en personeelskosten - die twee derde van de dotatie uitmaken - zijn moeilijk in te krimpen.

"Vlucht vooruit"

Meester Laurent Arnauts betreurt de "vlucht vooruit" van de regering. De premier had hem immers verzekerd dat de rechten van de verdediging "nauwlettend" zouden worden nageleefd, zo laat de advocaat verstaan. "De regeringsleider werd dus duidelijk niet gevolgd daarin."

De ministerraad heeft volgens hem een beslissing genomen na een grotendeels geheime procedure zonder wederhoor. "Dit vormt een nieuwe schending van de fundamentele beginselen van de gerechtelijke opdracht die de wet aan de ministerraad heeft toevertrouwd in samenwerking met het parlement", aldus de raadsman. "Men zal zich inderdaad herinneren dat de sanctie en het bedrag ervan werden aangekondigd nog voor de prins of zijn raadsman waren verhoord, hetgeen eveneens een schending van de rechten van de verdediging inhield, en van een uitdrukkelijke vereiste van de dotatiewet."

Meest gelezen