Jinnih Beels: "War on drugs heeft gefaald"

"De "war on drugs" heeft gefaald", dat concludeert ex-politieambtenaar en Antwerps politica Jinnih Beels (Samen) in "De ochtend" op Radio 1. In een reportage van "Pano" was te zien hoe in Antwerpen jonge kinderen worden ingezet door drugshandelaars. Volgens havenschepen Marc Van Peel (CD&V) toont dit aan dat het steeds moeilijker wordt om drugs te importeren.

Volgens Beels wordt het probleem op dit moment verkeerd aangepakt. "De politie treedt hard op tegen de kleine garnalen uit het drugmilieu", zegt ze. "Maar in de reportage zie je dat elke kleine garnaal die je oppakt meteen wordt vervangen door twee anderen."

Beels vindt ook dat de politie niet enkel moet focussen op de "aanbodzijde" van het verhaal. "We moeten ook kijken naar de druggebruikers zelf: doen we genoeg aan preventie om te voorkomen dat mensen drugs beginnen te gebruiken?", vraagt ze zich af. "En daarna: proberen we druggebruikers genoeg te begeleiden richting de juiste zorg, zodat ze kunnen afkicken?"

Jinnih Beels vindt dat er werk gemaakt moet worden van een "driesporenbeleid", waarbij je de vraag naar drugs doet afnemen door preventie en zorg, en daarnaast drugshandel aanpakt door te focussen op de grote jongens uit het milieu.

"Wereldwijd leidt de war on drugs tot weinig resultaat", aldus Beels. "We pompen miljarden in een methode waarvan we weten dat die niets uithaalt."

Van Peel: "We proberen mensen te beschermen tegen makkelijk geld"

Volgens de Antwerpse Havenschepen Marc Van Peel werkt de stad op dit moment al aan preventie en repressie en legt de Pano reportage ook een heel ander probleem bloot: "Net omdat de beveiliging van de Antwerpse haven er de afgelopen jaren op vooruit is gegaan, begint men beroep te doen op criminele amateurs", zegt Van Peel in "De ochtend" op Radio 1.

Havenarbeiders die door omstandigheden in een financieel moeilijke situatie zitten, zijn volgens Van Peel makkelijke slachtoffers van de drugsmaffia. "We werken samen met werkgevers om hier preventie-campagnes over op te zetten: laat je niet vangen door het snelle makkelijke geld, want voor je het weet zit je in de klauwen van de drugsmaffia", aldus Van Peel.

Het is volgens de havenschepen bijzonder moeilijk om mensen te wapenen tegen een financieel zeer aanlokkelijk voorstel van criminelen. Uit de reportage van Pano bleek dat havenarbeiders soms 50.000 euro kunnen krijgen als ze een uurtje bewust niet opletten.

Van Peel: "Er kan meer gecontroleerd worden"

Van de tien miljoen containers die jaarlijks in de Antwerpse haven komen, wordt slechts 1 procent gecontroleerd. "Dat kan misschien wel beter", zegt Van Peel hierover. "Maar dat is niet onze taak, dat is de job van de douane. Wij kunnen de controles alleen maar faciliteren."

Antwerpen is een van de grootste havens van Europa. "Die tien miljoen containers die elk jaar binnenkomen, daar profiteert heel Europa van. Maar het mes snijdt langs twee kanten: ook de slechte producten komen dan langs de haven binnen."

Antwerps schepen Fons Duchateau (N-VA) debatteerde vanavond met Jinnih Beels, gewezen politiecommissaris en nu kandidate voor Samen, over de War on drugs in Antwerpen. Herbekijk hieronder het debat.


Videospeler inladen...

Meest gelezen